Nedan berättar vår leverantör KLS om sitt arbete med svenskt kött och
om att ta vara på köttdetaljer från hela djuret.
I nära samarbete med över 5 000 lantbrukare förser KLS Sverige med svenskt kött. KLS erbjuder enbart kött med Från Sverige-märkningen. Det betyder att all köttråvara, från gris, nöt och lamm, är fött, uppfött, slaktat, styckat, kontrollerat och förpackat i Sverige. Grundidén är att djuren ska få leva så naturligt som möjligt. Smak, kvalitet och säkerhet är alltid i fokus när KLS skapar unika produkter tillsammans med utvalda gårdar.
En del av svenskt lantbruk
Ett sätt att minska sin egen miljöpåverkan är att välja mat från Sverige, det gäller även kött. När du väljer kött som är märkt med Kött från Sverige får du kött som är producerat både med hänsyn till djuren och naturen. Det svenska lantbruket är både säkert och lönsamt, vilket är en grundförutsättning för att KLS ska kunna producera mat.
Biologisk mångfald
I Sverige finns det stora markytor som är perfekta för att odla vall, alltså djurfoder, samt användas som betesmarker. När djuren betar dessa marker, hjälper de till att hålla landskapet öppet och bidrar till att bevara den biologiska mångfalden av växter, insekter, småkryp, fåglar och däggdjur. Samtidigt omvandlar djuren gräs, örter och sly, som vi människor inte kan äta, till näringsrik mat i form av kött och mjölk.
Nose to tail - Ta vara på köttdetaljer från hela djuret
Vi rekommenderar
Variera menyn och minska matsvinn
Det finns många spännande köttdetaljer att variera menyn med, allt från oxkind till oxsvans. Många av de mer oädla detaljerna är också väldigt prisvärda.
Matsvinn är en viktig klimatfråga och i KLS produktion pågår ett ständigt arbete för att förebygga spill och optimera flöden för att minska svinn och ta vara på så mycket produkt som möjligt av råvaran. Ändbitar kan bli färs eller tas till vara som skivspill och det som inte går att använda ska återvinnas som biogas.
På det smakrika framdelsköttet finns det flera detaljer att upptäcka, Lilla bogfilen och Flat Iron är två riktigt bra detaljer, möra och smakrika. På bilden ovan syns en grillad Flat iron med bakade betor och vispat brynt salviasmör, se recept här.
Ett annat tips är att använda nötrullen till råbiff, ett prisvärt alternativ med lika bra resultat som ädlare detaljer som innanlår. Att lyfta fram inälvsmat är ett ekonomiskt och smart sätt att ta tillvara på hela djuret. Levern har många viktiga näringsämnen i sig och framförallt höga värden av järn, vitamin A och vitamin B samt en låg fetthalt.
Unilever Food Solutions - Med fokus på smak och större marginaler
Är det någon gång det är läge för genvägar så är det när ekonomin är ansträngd. Under sådana förutsättningar kan det verkligen finnas fog att se över antalet moment på tallriken och hänge sig åt tidsbesparande lösningar.
Nordisk Råvara – gör bättre affärer genom kvalitet
De flesta kockar med ett genuint intresse för råvaran har nog känslan av att en ekologisk gröda från nordliga breddgrader har unika mervärden. Och visst känns det rätt i hjärtat att få råvarorna från ett närliggande lantbruk och stödja en svensk matproduktion – inte minst i tider när det pratas om mattrygghet, självförsörjning och beredskap. Men vad är egentligen kvalitet i mat och hur kan man jobba med det på en priskänslig marknad?
Hållbarhet är viktigt för Martin & Servera. Det handlar inte bara om att utveckla våra egna verksamheter, utan om att vi vill förflytta hela branschen i hållbar riktning. Vår storlek gör det möjligt.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.