Circular Gastronomy Challange är ett framtidsinriktat hållbarhetspris som uppmärksammar och stöttar förnyelseprojekt i Sveriges restaurangnäring. Lärdomarna från projekten sprids i syfte att inspirera fler restauranger att ställa om till en cirkulär ekonomi.
Circular Gastronomy (länken öppnas i ett nytt fönster) stöttar idéer och initiativ för att bidra till gastronomisk mångfald och omställningen till ett sundare matsystem. Via Circular Gastronomy Challenge koras varje år ett antal hållbara idéer där deras upphovspersoner hjälps att förverkliga idéerna. Stödet som riktar sig till restaurang-, bar-, bageri- och cafébranschen, ges under ett års tid och skräddarsys för var och en av vinnande idéerna.
– Martin & Servera delar den målsättning som Circular Gastronomy har – att öka takten på den hållbara utvecklingen i restaurangbranschen. Vi tror starkt på goda samarbeten för ökad hållbarhet. Alla behöver hjälpas åt för att driva vår bransch i en hållbar riktning, säger Kristina Ossmark, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Martin & Servera-gruppen.
Innovationsprogrammet gick tidigare under namnet 100% Cirkulärt, ett hållbarhetspris som 2016 instiftades av White Guide på initiativ av Stockholm Gas.
Nominera idéer till Circular Gastronomy Challenge 2025
Har du en idé, eller känner du till en idé, som kan göra restauranger, barer, bagerier och caféer mer cirkulära? Önskar du att utvecklingen mot ett sundare matsystem skulle gå snabbare? Skicka ett mejl med idén till challenge@circulargastronomy.se eller nominera här (länken öppnas i nytt fönster).
Vem som helst kan nominera vem som helst. Nomineringsperioden pågår till den 10 oktober. Prisutdelningen sker 26 januari 2026.
För att idén ska premieras måste den:
bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt.
kunna växa i storlek.
kunna bli lönsam.
ha potential att spridas och på så sätt påverka fler restauranger och andra delar av matsystemet.
Läs mer
Vi rekommenderar
Om oss
Branschsamarbeten
Martin & Servera är en stor aktör och supporter till restaurang- och storköksbranschen. Därför engagerar vi oss i projekt och samarbeten som bidrar till hållbar tillväxt, gastronomins utveckling, jämställdhet och fler unga i branschen. Att stödja utvecklingen i restaurang- och storkökssektorn är naturligt för oss.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.