I Årets Unga Kock tävlar kockar verksamma på restauranger anslutna till föreningen Chaîne des Rôtisseurs i drygt nittio länder. För att få vara med och tävla får man inte ha fyllt 27 år före september innevarande år då den internationella tävlingen går.
Tävlingen följer Chaînes internationella regler. Varje deltagare får en hemlig korg med identiska råvaror och ska utifrån dessa tillaga en meny för fyra personer. Menyn ska bestå av förrätt, varmrätt och dessert.
Den som tar hem vinsten i Årets Unga Kock får möta övriga länders vinnare i en världsfinal.
-Syftet med tävlingen är att vara med och lyfta fram nästa generations toppkockar, och det har vi gjort! Det är väldigt viktigt att vi tillsammans med våra samarbetspartners kan fortsätta att stötta och lyfta fram framtidens lysande stjärnor på den gastronomiska himlen, säger Per Idlund, tävlingsamiral för Årets Unga Kock, Chaine des Rôtisseurs 2024.
Konrad Forsberg från PM & Vänner i Växjö är Årets unga kock 2024
"-Syftet med tävlingen är att vara med och lyfta fram nästa generations toppkockar, och det har vi gjort! Det är väldigt viktigt att vi tillsammans med våra samarbetspartners kan fortsätta att stötta och lyfta fram framtidens lysande stjärnor på den gastronomiska himlen."
Årets Unga Kock leder till fortsatt tävlande
Många av de kockar som tävlat i Årets Unga Kock fortsätter tävla.
- Luqaz Ottosson (vann i Sverige 2012)
- Magnus Persson (vann i Sverige och silver internationellt 2005)
- Jesper Bogren (vann i Sverige och internationellt 2007)
- Martin Hansen (finalist)
- Johan Backeus (finalist)
- Jimmi Eriksson (vann i Sverige och silver internationellt 2013).
Mer information om tävlingen
På Chaîne des Rôtisseurs hittar du mer information om Årets Unga Kock.
