Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Fullkorn – för hälsa, klimat och svenska råvaror
Relaterat

Fullkorn – för hälsa, klimat och svenska råvaror

Fullkorn hittar du vanligtvis från spannmål som vete, råg, havre och korn. Det kan vara hela korn, eller korn som har krossats eller malts till ett mjöl. Spannmålet behöver alltså inte vara helt för att kallas fullkorn, utan det viktiga är att alla delar av kornet finns med.
Fullkornsprodukter innehåller mer näring och fibrer än motsvarande produkter gjorda på vitt mjöl. Det ger en längre mättnadskänsla och bidrar till bättre folkhälsa. Dessutom kan fullkorn vara lite rikare på protein.

Spannmål odlas på en tredjedel av Sveriges jordbruksmark och har generellt låg klimatpåverkan. Även förädlade spannmål som pasta och bröd påverkar klimatet i liten grad jämfört med animaliska livsmedel. 

När du väljer svenskt fullkorn bidrar du till en starkare livsmedelsförsörjning, fler arbetstillfällen och en levande landsbygd. 

Mer smak och textur

Med en bredare palett av näringsämnen blir fullkornsprodukter mer smakrika. Beroende på typ av fullkorn bidrar det också med en uppskattad textur till bröd och maträtter. 

FullkornsFrämjandet - ett partnerskap mellan myndigheter, näringsliv, akademi och offentliga måltidsverksamheter

Allt fler offentliga kök väljer fullkorn framför vitt mjöl. Det är ett enkelt steg som gör stor skillnad – för hälsan, för klimatet och för svensk livsmedelsproduktion. Genom initiativ som FullkornsFrämjandet samlas nu forskare, producenter och måltidsverksamheter i ett gemensamt mål: att göra fullkorn till det självklara valet på tallriken. 
 
Samarbetet startade hösten 2024 och samlar aktörer från forskning och universitet till producenter och branschföreningar.  
 
– Vi såg ett behov av att samla kraften i hela kedjan – från forskning och produktion till måltidsverksamheter. I Danmark har man länge haft ett liknande samarbete, och nu gör vi det i Sverige också, säger Maria Alexandersson, projektledare FullkornsFrämjandet.  

Varför just fullkorn? 

Fullkorn innebär att hela spannmålet används – skal, kärna och grodd. Det kan vara vete, råg, havre eller korn. Till skillnad från siktat mjöl där mycket av näringen försvinner, bevaras fibrer, mineraler, antioxidanter och vitaminer i fullkornet. 
 
– Om man ska göra en enda sak för sin hälsa, så är det att äta mer fullkorn, säger Maria. Ett högt intag av fullkorn minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, tarmcancer och typ 2-diabetes – och bidrar dessutom till stabilare blodsocker, bättre tarmhälsa och längre mättnadskänsla. För kroppen innebär det att man får en jämnare energinivå under dagen och ett starkare skydd mot flera livsstilsrelaterade sjukdomar. 
 
Särskilt viktigt är fiberinnehållet. Fibrerna fungerar som bränsle för tarmfloran och gynnar de goda bakterier som påverkar både immunförsvar och välbefinnande. En välmående tarmflora har i sin tur kopplats till både fysisk och psykisk hälsa – från matsmältning till koncentration och humör. 
 
I Sverige äter vuxna i genomsnitt cirka 42 gram fullkorn per dag, medan rekommendationen från Livsmedelsverket ligger på 90 gram. För att nå dit behöver konsumtionen mer än fördubblas under det kommande decenniet. De största hälsoeffekterna uppstår redan när man går från låga nivåer till måttliga – vilket betyder att även små förändringar, som att byta ut vitt bröd mot fullkornsbröd eller vanlig pasta mot fullkornspasta några gånger i veckan, gör påtaglig skillnad. 

Fullkorn, klimat och svenska råvaror 

Att välja fullkorn handlar inte bara om näringsinnehåll. Det handlar också om klimat och svensk livsmedelsproduktion. 
 
– Spannmål är något vi kan odla här. Vi är i princip självförsörjande på det, säger Maria. Om vi tar tillvara hela kornet, inte bara kärnan, så användes   
 
Dessutom har bröd, gröt och pasta av fullkorn betydligt lägre klimatpåverkan än animaliska livsmedel. Det gör fullkorn till ett naturligt val för alla som vill kombinera smak, hälsa och hållbarhet på tallriken, berättar Maria.  

När teorin möter praktiken 

Ett av FullkornsFrämjandets projekt heter Fullkornslyftet, och engagerar omkring 10 000 barn i Västra Götalandsregionen att äta mer fullkorn. Där får kökspersonal utbildning och inspiration i hur fullkorn kan användas i vardagen. Det handlar inte bara om att byta mjöl eller pasta utan också visa vad det betyder för barnen, eleverna och de äldre. Barn som äter mer fullkorn blir mättare, orkar koncentrera sig längre och får bättre näringsintag – utan att det blir dyrare för köken. 
 

Fullkorn i offentliga kök – tre enkla steg 

 
För offentliga kök som vill börja jobba mer med fullkorn redan imorgon, är råden enkla: 
 
  • Börja med pastan. Välj fullkornspasta i en rätt som har en såsig bas, till exempel köttfärssås – då upplevs skillnaden mindre.
  • Se över brödet. Använder ni eget mjöl – använd minst 30 procent fullkorn i mjölblandningen. Köper ni in bröd – välj nyckelhålsmärkt.
  • Gör knäckebrödsstationen attraktiv. Välj knäckebröd med fullkorn i och servera med goda röror och grönsaker. Då blir det både roligare och nyttigare att välja fullkorn. 

Från kunskap till vana – hur får vi fler att välja fullkorn? 

Att förändra matvanor tar tid, särskilt när det handlar om något så vardagligt som pasta, ris och bröd. FullkornsFrämjandet ser därför informationsinsatser och inspiration i köken som avgörande steg mot långsiktig förändring. Kunskap behöver omsättas i praktik – det ska vara enkelt, gott och självklart att välja fullkorn. 
 
Engagemanget hos kockar, pedagoger och kostchefer spelar en stor roll. När de lyfter fram fullkorn som en naturlig del av måltiden skapas nyfikenhet och vilja att prova. Det handlar om att bygga ett intresse kring maten där fullkorn inte ses som ett alternativ, utan som en självklar och smakrik del av måltiden. Målet är att göra det lika naturligt att välja fullkorn som att servera grönsaker – för hälsan, smaken och framtiden. 

En framtid med mer fullkorn 

Genom att öka fullkornsintaget tar offentliga måltidsverksamheter steg mot bättre folkhälsa, hållbar kosthållning och ett mer robust livsmedelssystem. Och varje byte gör skillnad. 
 
Varje gång en elev får en lunch med fullkornsbulgur från svensk råvara, varje gång en patient serveras havregrynsgröt till frukost, och varje gång ett äldreboende byter till rågbröd med hög fiberhalt – då byggs både en god måltid, en stark hälsa och en hållbar framtid.  

Fullkorn på skolmenyn

Runt om i landet testas framgångsrikt olika sätt att få in fullkorn i skolmåltiden. Möt Frida, dietist i Katrineholm och Pärnilla måltidschef i Waxholm. De lyfter fram hälsa, klimat och viljan att välja svenska råvaror som starka skäl till att öka utbudet av fullkornsprodukter på menyn.
 
Frida Segerberg, dietist på måltidsorganisationen i Katrineholm, serverar fullkornspasta från förskolan och uppåt. Genom att vänja barnen tidigt läggs grunden för en hälsosam livsstil. De första gångerna reagerade barnen på färgen, och en nyckel för att lyckas var att kockarna var redo svara på frågor vid serveringen, både till barn och pedagoger. 

Fullkornspasta på menyn i Katrineholm 

– Fullkornspastan är så mycket bättre idag, säger Frida. Den är godare och jämfört med icke-fullkornspasta är den lättare att hantera eftersom den inte blir lika klistrig och sladdrig. En annan fördel som vi har noterat är att den svenska fullkornspastan är utan spår av soja och senap, vilket underlättar vad gäller specialkost. Men äter barnen verkligen fullkornspasta då? Ja, enligt Frida äter de mer nu. Med populära såser hamnar fullkornspastan i magen och gör nytta för bättre ork genom skoldagen. Det viktiga är att använda rätt pastasort till rätt pastarätt. Här finns en utvecklingspotential att hitta fler fullkornsalternativ, till exempel saknas det idag fullkornsfjärilar och fullkornslasagne på marknaden.
 
En annan fullkornsstrategi är att blanda in mixad kokt fullkornsbulgur i färsrätter utan att göra en stor grej av det. Kycklingbiffar med kornbulgur från Good Grains fick kommentaren ”det var de godaste kycklingbiffarna vi har ätit”
 

Fullkornsriset populärt i Waxholm

Norr om Stockholm, i Vaxholms kommun, jobbar Pärnilla Lindahl som måltidschef. Hon brinner också för fullkorn. De har utvecklat ett eget ”Vaxholmsris” som serveras i skolorna i stället för vanligt ris. Vaxholmsriset består av 1/3 matvete, 1/3 havreris och 1/3 vitt ris. De har serverat Vaxholmsris sedan 2017 och förfrågningar från föräldrarna med önskan om recept eftersom barnen även vill ha Vaxholmsris hemma.

Pärnilla jobbar nära ihop med skolledningen och medverkar en gång i månaden på rektorernas möte för att stötta dem i deras skolmåltidsansvar. En framgångsfaktor för att få in mer fullkorn på menyn har varit att involvera eleverna, till exempel har de på elevrådet fått välja bland olika fullkornsknäckebröd. Det har resulterat i att alla skolor har lite olika utbud (men alla är fullkorn). Att få vara med att välja skapar motivation att äta. Till knäckebrödet serveras olika typer av spread på oliver, hummus eller annat som köket har frihet att skapa utifrån vad som finns att använda.
 

FullkornsFrämjandet: Att äta mer fullkorn är enkelt 

FullkornsFrämjandet är ett partnerskap mellan näringsliv, akademi, myndigheter, offentlig måltidsverksamhet och civilsamhällesorganisationer. Vi arbetar tillsammans för att förbättra folkhälsan genom att få svenskarna att äta mer fullkorn.

Det är lätt att äta mer fullkorn! 

Havregrynsgröt, nyckelhålsmärkt bröd och müsli eller goda svenska matgryner och fullkornspasta är våra främsta källor till fullkorn.
 
Läs mer om fullkorn på fullkornsframjandet.se

Läs också

Inspiration

Mer smak och näring med Good Grains

Svensk Krav-märkt kornbulgur är ett gott och näringsrikt alternativ till ris, med en luftig al dente-konsistens som också passar utmärkt i 50/50-rätter. Med Good Grains kornbulgur får du inte bara mer fullkorn, utan även ett högt innehåll av viktiga mineraler.
Nyhet

Ny kycklingtaco på IKEA – ett samarbete med Martin & Servera-gruppen och Årets Kock

Gemenskap och matglädje står i fokus när IKEA Sverige lanserar en ny kycklingtaco, framtagen i nära samarbete med Martin & Servera och Sorundahallarna. Bakom receptet står Michael Andersson, Årets Kock 2024, som tillsammans med våra team har utvecklat en taco med svenska råvaror och spännande smaker.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.