Björns morfar placerade smedjan ute i hästhagen på 1920-talet, på betryggande avstånd från gården för att inte riskera att en eventuell brand skulle sprida sig vidare. Här skulle Björns hembryggarambitioner förverkligas. Men provbryggningarna blev med tiden bara större och större och smedjan för liten.
Från smedja till nya moderna brygghus
Drömmen om ett eget bryggeri var för stark och 1997 började de gräva en grop i backen för den första bryggeribyggnaden. Sedan dröjde det till nyårsafton 2003 innan den första bryggningen påbörjades. Smedjan tjänstgjorde som brygghus fram till våren 2012, då det nya brygghuset stod färdigt.Under 2004, bryggeriets första år, tillverkade Oppigårds 8.000 liter. Idag gör de oftast den mängden per bryggning i det helt nya bryggeriet som även inrymmer en fyllningslinje för burkar. Med två kompletta bryggerier kan de fortsätta utveckla ölsorter i både mindre och större skala, allt från traditionella stiltypiska öl till kreativa moderna ölstilar.
Marknadens senaste teknik
Även om Oppigårds har sin verksamhet ute i skogen, så tar de del av marknadens senaste teknik och kunskap för att hela tiden utveckla sin öl till en större smakupplevelse. Istället för att lägga stora summor på marknadsföring låter de pengarna gå tillbaka till investeringar i förbättrad tillverkningskvalitet, bättre arbetsmiljö, minskad miljöbelastning och naturligtvis ökad kapacitet.Exempelvis är de Sveriges enda bryggeri med eget reningsverk med den högsta reningsgraden som finns på marknaden. Det renade vattnet släpps ut i Lustån som till slut mynnar ut i Östersjön. Alla andra restprodukter i bryggeriet återvinns dessutom till djurfoder.
