Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Viking Fågel

Viking Fågel
Fågel av hög kvalitet har fötts upp hos Viking Fågel i Skåne sedan 1994. Fågelslag som kyckling, majskyckling, ungtupp och gås når Martin & Serveras kunder i hela landet. För fågelbonden Björn Olsson är arbetet ett hantverk där stor omsorg läggs vid djurhållningen, rätt fodermix och samarbetet med kräsna kunder.
För familjeföretaget Viking Fågel bland de bördiga kullarna i västra Skåne är produktionen av kyckling, gås, tupp och kalkon ett hantverk. Spannmål och halm till fodret växer på åkrarna runtom uppfödningsstallarna. Slakten sker fem minuter från uppfödningen, utan maskiner, bara för hand. Allt under överinseende av Björn Olssons blick för kvalitet, omsorg om djuren och känsla för det som kunderna önskar.
 
- Någon kan ringa och fråga om jag kan ta fram en fågel som är si och så stor och si och så mager eller saftig i köttet. Och vi har möjligheten att göra det, i stor skala, med avel och genom att vi provar fram rätt fodermix, berättar Björn Olsson, som drivit verksamheten på gården sedan 1994.

Fodermixen är framtagen av kockar

Björn Olsson berättar att en stor del i att få fram rätt kött ligger i fodret. Exempelvis majskycklingarnas foder består av 55 procent majs, men det är gräset, eller gräsmjölet, i fodret som ger den karaktäristiska gultonen i köttet. Delarna i fodermixen, som bland annat tas fram i samarbete med kockar, samverkar till helheten.
 
Kycklingarna får växa i ungefär nio veckor. För ungtupparnas del är det att de får växa lite längre, i upp till 13 veckor, som gör dem extra saftiga i köttet. Gåsen, som förstås efterfrågas mest på marknaden kring Mårtensafton, har ett långt liv i jämförelse: från ägget i februari, den långa uteperioden över sommarhalvåret, till slakten i november.

Vi vill självklart att djuren ska ha det bra

Målet är att få fram så hållbara djur som möjligt. De ska vara friska och må bra. Viking Fågel väljer medvetet att gå mot strömmen med exempelvis sina kycklingar:
 
- De sista fyrtio åren har kycklingindustrin gått mot alltmer snabbväxande kycklingar. Vi har kommit längre och längre bort från den äkta kvaliteten och det är den jag vill komma åt. Jag försöker handla med dem som vill att djuren ska ha det bra. säger Björn Olsson.

Hårt arbete lönar sig

Arbetet måste vara långsiktigt och metodiskt. Björn Olsson berättar att aveln på en gås kan ta tio år innan de träffat rätt. Och risken finns hela tiden att misslyckas med en fågel, som du ska avla på sedan inför nästa säsong. Sådana marginaler finns inte i en kapitalkrävande bransch där mycket finns bundet i jord, maskiner och fastigheter.
 
Men allt arbete är värt det. Bäst är att komma ut på sommaren och se gässen som går i sina hagar. Då kan Björn Olsson känna sig nöjd, åtminstone med tillvaron. Nöjd i bemärkelsen att han kan slå sig ner och tänka att nu kan han det här, det blir han aldrig. Det finns alldeles för mycket kvar att upptäcka, trots att lantbrukarsonen har fött upp fåglar sedan han var bara åtta år gammal.

"Den som värderar en djurvänlig uppfödning högt och samtidigt vill njuta av fågelkött av hög kvalitet kan tryggt välja våra produkter."

Björn Olsson

En anka som ledde till guld

Det började med Årets Kock och fortsatte med Culinary World Cup

2014 var anka från Viking Fågel råvara i finalen av Årets Kock. Då vann Filip Fastén med rätten "helstekt anka med confiterad hals fylld med hackat lår, mejram och grönpeppar".
 
Hösten 2017 stod Kocklandslaget inför valet av råvara inför nästa års stora höjdpunkt, Culinary World Cup. Råvaror från tidigare år diskuterades, vinnarrätter analyserades och diskussioner inom de befintliga sponsorskapen och samarbetena började. För att lyckas göra en enastående tävlingsrätt krävdes det att hitta en råvara som hela laget kunde tro på.
 
Tillsammans med Martin & Servera och Fällmans Kött fick man tidigt kontakt med Viking Fågel och Björn Olsson. Här fanns en råvara och ett samarbete som uppfyllde alla kriterier. Under året som följde testade man tillsammans allt från slaktålder, kön, hängning och foder för att få fram den absolut bästa tävlingsankan - en anka som ledde till guld.

Den 1 oktober 2018 premierades ankan med kvalitetsintyget Exceptionell Råvara, den absolut högsta råvaruklassen i Sverige som bara ett fåtal producenter når upp till varje år.

Var föds ankorna upp och vad får de för foder?

Ankorna tillbringar hela sina liv hos Viking Fågel. De bor i mobila tältliknande stora hus och kan välja om de vill vara ute eller inne. De äter i största möjliga mån egenproducerat foder, bland annat majs. Att de äter majs gör att köttet blir både gulare och fylligare. Hela uppfödningen från ägg till vuxen anka tar cirka 3 månader. Då slaktas de under överseende av Björn, på gårdens eget slakteri.
Video

På besök hos Viking Fågel

Video

Möt Björn Olsson, som tillsammans med Maria Olsson driver Viking Fågel

Video

Jimmi Eriksson och Daniel Haynes besöker Viking Fågel

Handla detaljer från Viking Fågel och läs mer

Handla Viking Fågel

Logga in för att se vad som finns tillgängligt i sortimentet just nu.
Inspiration

Etisk uppfödning: Ny kycklingras hos Viking Fågel

Viking Fågel byter kycklingras till Hubbard, en långsamt växande ras. Den främsta anledningen till bytet är att de vill att fåglarna ska ha ett bra liv och födas upp på ett sätt som är etiskt försvarbart.
Regionalt

Götaland

Från södra Sverige har vi handplockat producenter som med sin suveräna omsorg om råvaran kvalar in i vårt regionala sortiment. Producenterna i Götaland kommer från Blekinge, Bohuslän, Dalsland, Halland, Skåne, Småland, Västergötland, Östergötland, Gotland och Öland.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.