Unilever Food Solutions berättar om några av sina hållbara initiativ och om sitt förbättringsarbete genom hela värdekedjan.
Unilever Food Solutions förbättringsarbete i hela värdekedjan
Unilever Food Solutions jobbar med förbättring genom hela värdekedjan när de tar fram sina produkter, som Knorr fond och buljong eller HELLMANN’S majonnäs. Deras hållbarhetsramverk säkerställer att hållbara metoder används genom allt ifrån odling till produktion.
Unilever Food Solutions är stolta över att deras arbetssätt har lett till att ~80 % procent av deras nyckelgrödor är hållbart odlade (2023) och målet är 95% till år 2030. De letar alltid efter ingredienser av bästa kvalitet som går att hitta globalt, och metoderna granskas av ett oberoende certifieringsorgan som är ett krav för hållbart ursprung. Lär dig mer i deras hållbarhetsfolder här
Omkring 25 % av klimatutsläppen kommer idag ifrån livsmedels- och jordbruksindustrin. Vi kan tillsammans göra skillnad genom hur vi agerar i våra kök.
De viktigaste faktorerna är:
Val av råvaror – nötkött har upp till 100 gånger högre klimatavtryck än grönsaker.
Variation av råvaror - 75% av maten kommer från bara 12 växt- och 5 djurarter, det finns upp till 50 000 växter tillgängliga.
Jordbruksmetoder – välj råvaror odlade med regenerativa metoder, något som kan binda kol och förbättra jorden.
Minskat matsvinn – använd hela råvaran.
Hållbara initiativ på Unilever Food Solutions
Vi rekommenderar
En värdekedja med netto noll-utsläpp
Unilever Food Solutions har förpliktigat sig till att ha netto noll-utsläpp i sin värdekedja till 2039. De har en Co2-kalkylator som kan hjälpa dig att se klimatavtrycket från både Unilevers egna produkter, men också andra ingredienser i ditt kök.
Ett exempel på deras arbete är att byta ut och ersätta ingredienser med högt klimatavtryck, som kött och olja, med sådant som minskar klimatavtrycket. En metod är att byta från smaksättare baserat på kött till rökt paprikapulver eller umami i produktutvecklingen, men även i matlagning.
Regenerativt jordbruk; ett sätt att säkerställa framtidens tillgång på mat
Regenerativt jordbruk syftar till att bland annat göra grödorna och jordbruket mer motståndskraftigt. Exempel på detta är:
Lite eller ingen bearbetning av marken eftersom detta stör viktigt insektsliv.
Använda sig av täckgrödor för att skydda marken mellan skördar och binda kol.
Odla en mångfald av olika sorters grödor.
Effektivisera bevattningssystemen.
När Unilever Food Solutions tomater odlas används denna metod genom droppbevattning som gör att varje planta ska få den exakta mängd vatten som behövs och de slutar vattna en vecka innan skörd – då blir de som sötast.
En majonnäs gjord på rapsolja som lever upp till UHM:s krav Biodiversitet
Alla Unilever Food Solutions majonnäser är gjorda med rapsolja som är hållbart odlad och lever upp till UHM:s krav om Biodiversitet i rapsfälten.
Genom att deras bönder har implementerat "BAP" (Biodiversity Action Plan) skyddas mångfalden i ekosystemet på rapsfälten som rapsoljan i deras majonnäser görs av. Detta är viktigt för att bevara naturen och gör den mer motståndskraftig mot stress och till exempel extremväder. Odlingssättet lever upp till kraven från UHM kring Biodiversitet.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.