KLS delar med sig av sina bästa hållbarhetstips - de tipsar om hur man bäst tar tillvara på hela djuret.
Svenskt kött
KLS erbjuder enbart kött med Från Sverige-märkningen. Det betyder att all köttråvara kommer från gris, nöt och lamm som är fött, uppfött, slaktat, styckat, kontrollerat och förpackat i Sverige. Grundidén är att djuren ska få leva så naturligt som möjligt. Tillsammans med KLS omsorgsfullt utvalda gårdar skapar de unika produkter där smak, kvalitet och säkerhet alltid är i fokus.
Svenska djur utvalda med omsorg
Vi rekommenderar
Svenskt lantbruk
Det svenska lantbruket ska vara både säkert och lönsamt. Sveriges Djurskyddslagstiftning är unik och säkerställer att djur mår bra både fysiskt och psykiskt. Det är en grundförutsättning för att KLS ska kunna producera mat.
– På KLS arbetar vi aktivt för att hela tiden säkerställa att de djur vi hanterar har det bra. Djurens välmående går hand i hand med den mängd mat som vi kan producera. För att vi som matföretag ska kunna hålla en hög produktion med hög kvalitet måste vi ha friska djur som mår bra hela vägen från gård tills dess att de anländer hos oss. En bra produktion möjliggörs genom hög djurvälfärd och djurhälsa, säger Kajsa Danielsson Bruhn, Djurvälfärdssamordnare på KLS.
Även om regler och kontroller är nödvändiga så är det de djurskötare som tar hand om djuret varje dag som är den viktigaste garanten för att djuren har det bra.
– Våra lantbrukare är väldigt måna om att ha friska och välmående djur. De gårdar vi väljer att arbeta med ser sambandet mellan friska, välmående djur och kött av hög kvalitet, berättar Kajsa, som ser detta som ett starkt skäl att välja leverantörer som säljer svenskt kött.
Att minska klimatbelastningen är en stor utmaning inom svensk djuruppfödning och livsmedelsproduktion. KLS arbetar aktivt för att minska klimatavtrycket i hela värdekedjan - från jord till bord. För KLS är det viktigt att sträva efter förbättringar och skapa långsiktiga och hållbara samarbeten med lantbrukarna. KLS Gårdsdata är ett sådant samarbete.
– Med hjälp av KLS Gårdsdata kan vi beräkna klimatavtrycket på de gårdar som levererar djur till oss, berättar Kajsa Danielsson Bruhn, djurvälfärdssamordnare på KLS.
Varje år får KLS grisleverantörer svara på frågor om bland annat stallsystem, energianvändning, fodereffektivitet, tillväxt samt växtodlingsplan. Därefter beräknas gårdens klimatavtryck med hjälp av en livscykelanalysmodell som tagits fram tillsammans med Århus Universitet.
– För våra lantbrukare blir det tydligt var de kan göra en insats för att effektivisera sin produktion. De får helt enkelt en samlad bild att utgå från när de fattar beslut om förbättringar som minskar miljö- och klimatpåverkan. Vi jobbar transparent och tätt med våra leverantörer och tanken är att både följa och bidra till gårdarnas utveckling över tid och se de framsteg som görs, säger Kajsa.
För grisleverantörerna har KLS gjort klimatberäkningar sedan 2022. Under 2025 kommer även alla nötleverantörer att kunna lämna in data om sin produktion och få en klimatberäkning för sin gård.
– Som bransch gör vi vad vi kan för att hela tiden bli bättre, både för klimatet och för djurens välmående, avslutar Kajsa.
Det finns många spännande köttdetaljer att variera menyn med. Några exempel från gris är pluma, skinkrulle och spidersteak. Inom nöt har det skett stora förändringar under de senare åren där fler prisvärda detaljer styckas fram, exempel på dessa är lilla bogfilen, flat iron, spidersteak och skirtsteak. Varva också in charkuterier på menyn för att skapa variation.
2.Sousvide eller tillagning i vattenbad
Ta tillvara på råvarans naturliga vätska med olika tillagningstekniker. Det skapar inte bara förutsättningar för att bättre planera och effektivisera din verksamhet utan även att kunna välja styckningsdetaljer som kräver lite längre tillagningstid. Ett bra exempel på detta är oxkind.
3.Styckning
Styckar du köttet själv? Koka egen buljong på benen. Putset kan bland annat användas till egna korvar. Ta vara på extra fett och talg genom att smälta ner det. Går utmärkt att använda till stekning vid senare tillfällen.
Se KLS film: Ett bra liv från gård till gaffel
Video
Annonsen är publicerad 1 oktober 2024. Källa: KLS
Mer från Utvalt med omsorg
Vi rekommenderar
Inspiration
Utvalt med omsorg - Arla
Arla delar med sig av sina bästa hållbarhetstips - de tipsar om hur du bäst hanterar mejerivaror med kort datum.
Hållbarhet är viktigt för Martin & Servera. Det handlar inte bara om våra egna verksamheter, utan om att vi vill förflytta hela branschen i hållbar riktning. Utvalt med omsorg är ett initiativ där vi varje månad låter en av våra leverantörer berätta om sina målsättningar och sitt arbete med hållbarhet.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.