Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Relaterat

Romme Alpin: Hemlagat, avslappnat och effektivt

Familjeägda Romme Alpin är en av de mest besökta skidanläggningarna i Sverige. Effektivitet är ledordet och det präglar allt från de höga målen för matservering och service, till gästbemötande och logistik.
–Våra gäster vill maxa sin skidåkning, säger Andreas Larsson, Romme Alpin. Vi skapar de rätta förutsättningarna för en härlig dag- eller weekendupplevelse i backarna.
– Vi har många gäster och vi vill göra allt vi kan för att allt ska klaffa in i minsta detalj, säger Andreas Larsson, biträdande platschef med ansvar för bland annat matupplevelsen och logistik för mat på Romme Alpin.

Ett av Romme Alpins ledord är effektivitet. När gästerna kommer till anläggningen så är de i pjäxorna och ute i backarna på rekordtid.
– Vi har 40 utlämningsluckor för pjäxor och skidor. Det ska max ta 15 minuter från det att du har parkerat bilen till dess du har dina förbokade skidor, säger Andreas.

Här finns 14 liftar varav sex är snabba 6-stols expressliftar, vilket bidrar till att liftköerna har minskat rejält.

Höga krav på samarbetspartners

– Vi ställer höga krav på våra samarbetspartners och vi är nog ganska jobbiga, men vi har högt ställda målbilder för vad vi vill åstadkomma, säger Andreas. Vi är måna om att få allt som vi vill ha det och våra krav passar inte in i en given mall.

Ett exempel är att allt kött som vi serverar på anläggningen ska vara svenskt. Bra lösningar skapas genom dialog och Romme Alpin jobbar gärna länge med sina valda samarbetspartners. Samarbetet med Martin & Servera har utvecklats sedan starten 2008 samtidigt som Romme Alpins behov har vuxit. Romme Alpin köper stora volymer av de varor de behöver. Inför varje säsong går man därför tillsammans igenom statistiken på cirka 200 olika toppartiklar, och gör förbeställningar.
– Vi går också igenom menyerna med Mathias Rautsila och hans team på Martin & Servera. Vi vet till exempel att vi kommer att behöva köpa en viss mängd älgkött till vår älggryta. Då kan Mathias och hans kollegor börja scouta runt för att boka upp den mängden kött till oss redan hösten innan.
– Skulle vi, mot förmodan, sluta servera älggryta eller behöva byta färg på servetterna så behöver vi varsla Martin & Servera i god tid innan.

Tuffa transporter

Innan säsongen startar (och snökanonerna drar igång) levererar Martin & Servera non food- och kolonialartiklar upp till toppstugorna. I år landade den leveransen på drygt 14 ton. Det är en utmanade transport men här finns ett gott samarbete med ett lokalt åkeri som löser transporten upp till de två toppstugorna.
– Vi har ett mycket bra samarbete med Martin & Servera. Här sker leveranserna på klockslaget, inte fyra timmar innan eller två timmar efter. Då havererar vår logistik. Vi vill inte ha in en massa lastbilar i området när gästerna är som flest och olycksriskerna som störst så vi måste styra leveranstiderna så de passar oss, säger Andreas.

Vintertid, när snön är på plats, lastas varorna om från Martin & Serveras lastbilar till Romme Alpins pistmaskiner som kör matvarorna upp till toppstugorna.

Lokala råvaror och lagat från grunden

På Romme Alpin finns sju restauranger. Och kökspersonalen sätter en stolthet i att producera så mycket som möjligt av maten från grunden. Här rullas till exempel 25 000 chokladbollar för hand och 1 000 ägg används till frukostens äggröra – varje morgon.
– Vi använder mycket lokala råvaror, alla ägg kommer till exempel från Dalarna. All sylt som serveras till våfflorna är hemgjord och all smet till våfflor som serveras varje dag görs på plats. En vanlig lördag kan vi ha cirka 6 000 lunchgäster på anläggningen, säger Andreas.

Romme Alpin köper in stora mängder av Martin & Serveras djupfrysta bär, svenska hjortron till exempel, för att göra den egna sylten. På anläggningen serveras också Martin & Serveras laktosfria mjölkdryck.

"Här rullas 25 000 chokladbollar för hand och 1 000 ägg används till frukostens äggröra – varje morgon."

Andreas Larsson

Populära rätter

En av de två toppstugorna heter Toppstugan och är en klassisk à la carte restaurang med en cafédel, en utegrill och en matbar. En av de mest populära rätterna på Toppstugan är Romme Alpins signaturrätt: Älggryta. Gulasch är en annan populär rätt – det går åt cirka 16 ton gulasch under säsongen. Den andra toppstugan heter Våffelstugan och har 600 sittplatser inomhus och en stor uteservering för soliga dagar. Här finns det två specialgjorda våffelsnurror, och det gräddas våfflor på löpande band till gästerna.
– Familjer, kompisgäng och skolungdomar är våra största gästgrupper. Ungdomarna är kanske mer intresserade av våra schyssta hamburgare från vår hamburgeria än av älggrytan.

Effektiva pauser i skidåkningen

Effektiviteten gäller så klart alla matställen också. Gästerna vill ha korta och behagliga matpauser och stå i så få köer som möjligt för att maximera skidåkningen.
– Menyerna ska vara lättförståeliga, så det är enkelt för gästen att ta beslut och beställa. De ska snabbt kunna komma tillbaka ut till skidåkningen. Vi kapar sekunder och mäter allt för att vi hela tiden ska bli ännu bättre, säger Andreas.

Under ett par års tid var det svårt att få tag på kockar, men nu har trenden vänt. Romme Alpin har faktiskt kö med kockar som vill jobba här.
– Det är glädjande, vi har jobbat aktivt för att nå ut till kockbranschen. Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare, vi vill att de ska trivas hos oss. Vi samarbetar med andra turistföretag, vi jobbar tätt tillsammans med Astrid Lindgrens Värld och med den lokala kockmarknaden. Viss hjälp kommer också via den internationella arbetsförmedlingen Eurest.

Fyra månaders säsong

För de gäster som bor i Lodgen ingår frukost och middag. Det innebär att det är cirka 700 gäster till frukost och 700 som äter middag varje dag. I restaurangen finns tre matsalar och buffén är komponerad som en trerätters servering. Här finns bufféstationer för förrätt, huvudrätt och efterrätt. Utöver det så erbjuds även mat från en trancheringsstation med en kock och en soppstation.
– Gästerna bokar in ankomsttid men det finns ingen sluttid för middagen. Varje kvart kommer cirka 65 nya gäster. För att klara av de här flödena så måste allt vara riktigt väl intrimmat. Gästerna ska känna att de vistas i en lugn och avslappnad miljö, säger Andreas.

Romme Alpin har öppet december till april. Från maj till och med november jobbar man med att vässa alla detaljer som ska fungera under säsongen. Romme Alpin har cirka 600 anställda under säsong.
– Vi ska vara Sveriges bästa dags- och weekendanläggning. Vi tränar åtta månader och levererar fyra månader, säger Andreas. Vi har inte bråttom när vi tar beslut om olika saker, vi sover på saken och vi går gärna vår egen väg. Allt är långsiktigt och med helhetsbilden i fokus.

Romme Alpin

Romme Alpin är skidorten för den som vill ha full utväxling av skidåkningen. Största gästkategorin är dagsgäster men här finns även ett hotell där gästen bor från torsdag till söndag eller söndag till torsdag. Dag- och weekendskidanläggningen är öppen sju dagar i veckan under vintersäsongen.

Inspirationen till Romme Alpin är hämtad från skidanläggningar i Colorado. Romme Alpin ägs av familjen Funke. Bo Funke startade verksamheten för snart 40 år sedan och hans båda söner är engagerade i bolaget. Romme Alpin är den femte största skidanläggningen i Sverige. Romme Alpin ligger 13 km utanför Borlänge i södra Dalarna, cirka 2,5 timmes resa från Stockholm. Läs mer på rommealpin.se.

Vi inspireras av våra kunder

Inspiration

Restauranger, kök och kockar

På Martin & Servera arbetar vi med många inspirerande kunder över hela landet. Här kan du läsa mer om några av dem.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.