Populärast på sommarmenyn
På Monique serveras allt från enkla smårätter och snacks till lite större måltider.
– Det är mat med influenser från olika delar av världen, nästan som en världsomsegling, säger Magnus. Vi serverar rätterna i både små och stora format. De tre absolut mest populära rätterna på Moniques sommarmeny är Fish Taco, Asian Chicken/Vego Bowl och signaturrätten råbiff, som tolkas på olika sätt varje sommar.
Stämningen på restaurang Monique är skönt avslappnad med lite härlig utlandskänsla. De vackra solparasollerna av vass är specialimporterade från Spanien av delägarna Roxy och André.
– Storsäljande drink under sommaren är Thai Basil med gin och kokosskum, vi gör också egna sangrior i olika tappningar som är jättepopulära.
Vädersäkrade utomhuspartier
Sommaren 2023 var lite speciell på grund av det ombytliga vädret med regn och hårda vindbyar.
– Lärdomarna från den säsongen var att vi behövde vädersäkra restaurangen rejält. Numera har uteserveringen en vädersäkrad pergola och det finns höj- och sänkbara glaspartier som vindskydd även på takterrassen, säger Magnus.
Även dukning och porslin måste klara ett tufft utomhusklimat, med stundtals hårda vindar och sand som blåser in från stranden.
– Det största bekymret här är att det alltid blåser. Vi kan inte ha tunna fina kristallglas, för de välter och går sönder, säger Magnus. Det måste vara lite tyngd i glasen, men de får inte heller vara för höga eller för stora för då tar vinden dem. Menyerna har fästs på rejäla träskivor. Besticken står stadigt, tillsammans med pappersservetterna, i små korgar på borden.
Högsäsong under sommarlovet
Monique rekryterar sin personal tidigt på året, redan i januari. Under sommarsäsongen är det cirka 35 personer som jobbar här, varav fem är kockar.
– Högsommarsäsongen är inte jättelång i Sverige, vi räknar att vår högsäsong i princip stämmer med skolornas sommarlov, från midsommar till mitten av augusti.
Under högsäsongen är det mycket turister, både svenska och internationella. Runt omkring Apelviken ligger många husbyar, hotell och campingplatser.
– En trend, som vi ser helt klart, är att vi får allt fler besökare från norra Europa, framför allt från Tyskland, Holland och Danmark. Jag tror att det delvis kan bero på att det är så varmt i Europa under sommaren, vi har trots allt lite svalare här. Så det kanske handlar om fenomenet ”coolcation”, alltså en längtan efter svalare semestrar. Ökningen av internationella gäster sker framför allt under den senare delen av säsongen eftersom de ofta har sin semester i augusti.
– Vi märker också att de internationella turisterna verkligen är intresserade av den svenska matkulturen. Även om vi är en internationell restaurang, så är det roligt att visa upp den svenska maten.
Varför namnet Monique?
– En grej här i Apelviken är att nästan alla restauranger har ett personnamn. Här finns Majas, Olles, Brittas, Nisses och Johns Place till exempel. Vår restaurang erbjuder ju smaker från hela världen, så nåt helsvenskt namn skulle inte passa. Efter lite funderande kom vi fram till namnet Monique. Det kan man ju heta i Frankrike, i Karibien och lite var som helst i världen så det namnet fastnade helt enkelt.
Under senhösten och vintern är den publika delen av restaurangen stängd. Då jobbar Magnus och hans delägare med att genomföra julmiddagar, abonnerade tillställningar och event för företag och privatpersoner på Monique.
– Höst och vinter tar vi enbart in lite extrapersonal, då har vi inga heltidsanställda som under sommaren. Restaurang Monique öppnar under våren i samband med påsken, och har till att börja med öppet onsdag till lördag. Sedan drar högsäsongen igång och Monique Apelviken fylls av surfare och turister igen.