Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Restaurang Monique i surfparadiset Apelviken
Relaterat

Restaurang Monique i surfparadiset Apelviken

Recept

Carpaccio på svensk ryggbiff

Carpaccio på svensk ryggbiff med chili- och yuzumajonnäs, saltrostade mandlar, surdegskrutonger, ruccola och parmesan.
Recept

Fetaostsallad med vattenmelon

Fetaostsallad med vattenmelon, tajin, tomater, gurka, rödlök, kalamataoliver, basilika och lime.
Recept

Vegetarisk rice bowl med koreansk pannkaka

Vegetarisk rice bowl med koreansk pannkaka, chili- och korianderpicklad gurka, morot, böngroddar, kimchi, koriander och sesamfrön.
Recept

Fish taco med Pico de gallo

Fish taco med Pico de gallo, limeaioli, krispsallad, picklad jalapeño och koriander.
I surfparadiset Apelviken i Varberg har ägarna till restaurang Monique skapat en fantastisk mötesplats med en makalös utsikt över stranden och havet. Internationella smakinfluenser, svenska råvaror och stabila glas, som inte blåser bort så lätt, präglar den populära restaurangen. Köksmästare Magnus Westerlund är en av fem delägare.
Sommaren 2025 blir tredje säsongen för restaurang Monique i Varberg. Restaurangen ligger vackert mitt i det välbesökta surfparadiset Apelviken. Monique har 70 platser inomhus och 100 utomhus, dessutom finns en takbar med plats för 80 personer.
 
– Utsikten är oslagbar, och du kan njuta av den både inne och ute, säger Magnus. Att sitta med en drink på takterrassen och se solen gå ner är fantastiskt.
 
Apelviken i Varberg är ett av Hallands mest omtyckta badområden. Sedan 1980-talet är viken även ett mecka för vindsurfing och klassas som en av de bästa vindsurfingstränderna i norra Europa. Så snart vinden är rätt, och det inte är is på vattnet, fylls havet med ivriga vindsurfare.

Skönt avslappnat med utlandskänsla

– Vi är fem delägare som tillsammans skapat Monique. Vi har tagit med oss inspiration från våra otaliga resor runt om i världen, säger Magnus Westerlund, delägare och köksmästare.

Magnus fru Caroline är också delägare och jobbar som kock på Monique. Två av delägarna, Rochanne (Roxy) Handing Sällman och André Pfeiffer, driver även restaurang Brittas i Apelviken. Den femte delägaren är Markus Boman, som driver surfcentret Surfers, som ligger i samma byggnad som restaurangen. Det skapar en härlig och avslappnad atmosfär på platsen.
 
Alla fem delägarna är välkända på orten sedan tidigare, vilket bidragit till Moniques omedelbara uppskattning bland de lokala gästerna. Magnus gick restaurangskola i Örebro och har jobbat på restauranger i Stockholm och Göteborg, innan familjen hittade hem till Varberg. Tidigare drev han och hans fru restaurang Prästgatan i Varberg.
 
– Restaurang Monique är större, har fler platser och kräver mer personal, så man kan lugnt säga att vi har växlat upp en hel del, säger Magnus.

Populärast på sommarmenyn

På Monique serveras allt från enkla smårätter och snacks till lite större måltider.
 
– Det är mat med influenser från olika delar av världen, nästan som en världsomsegling, säger Magnus. Vi serverar rätterna i både små och stora format. De tre absolut mest populära rätterna på Moniques sommarmeny är Fish Taco, Asian Chicken/Vego Bowl och signaturrätten råbiff, som tolkas på olika sätt varje sommar.

Stämningen på restaurang Monique är skönt avslappnad med lite härlig utlandskänsla. De vackra solparasollerna av vass är specialimporterade från Spanien av delägarna Roxy och André.
 
– Storsäljande drink under sommaren är Thai Basil med gin och kokosskum, vi gör också egna sangrior i olika tappningar som är jättepopulära.

Vädersäkrade utomhuspartier

Sommaren 2023 var lite speciell på grund av det ombytliga vädret med regn och hårda vindbyar.
 
– Lärdomarna från den säsongen var att vi behövde vädersäkra restaurangen rejält. Numera har uteserveringen en vädersäkrad pergola och det finns höj- och sänkbara glaspartier som vindskydd även på takterrassen, säger Magnus.
 
Även dukning och porslin måste klara ett tufft utomhusklimat, med stundtals hårda vindar och sand som blåser in från stranden.
 
– Det största bekymret här är att det alltid blåser. Vi kan inte ha tunna fina kristallglas, för de välter och går sönder, säger Magnus. Det måste vara lite tyngd i glasen, men de får inte heller vara för höga eller för stora för då tar vinden dem. Menyerna har fästs på rejäla träskivor. Besticken står stadigt, tillsammans med pappersservetterna, i små korgar på borden.

Högsäsong under sommarlovet

Monique rekryterar sin personal tidigt på året, redan i januari. Under sommarsäsongen är det cirka 35 personer som jobbar här, varav fem är kockar.
– Högsommarsäsongen är inte jättelång i Sverige, vi räknar att vår högsäsong i princip stämmer med skolornas sommarlov, från midsommar till mitten av augusti.

Under högsäsongen är det mycket turister, både svenska och internationella. Runt omkring Apelviken ligger många husbyar, hotell och campingplatser.
 
– En trend, som vi ser helt klart, är att vi får allt fler besökare från norra Europa, framför allt från Tyskland, Holland och Danmark. Jag tror att det delvis kan bero på att det är så varmt i Europa under sommaren, vi har trots allt lite svalare här. Så det kanske handlar om fenomenet ”coolcation”, alltså en längtan efter svalare semestrar. Ökningen av internationella gäster sker framför allt under den senare delen av säsongen eftersom de ofta har sin semester i augusti.
 
– Vi märker också att de internationella turisterna verkligen är intresserade av den svenska matkulturen. Även om vi är en internationell restaurang, så är det roligt att visa upp den svenska maten.

Varför namnet Monique?

– En grej här i Apelviken är att nästan alla restauranger har ett personnamn. Här finns Majas, Olles, Brittas, Nisses och Johns Place till exempel. Vår restaurang erbjuder ju smaker från hela världen, så nåt helsvenskt namn skulle inte passa. Efter lite funderande kom vi fram till namnet Monique. Det kan man ju heta i Frankrike, i Karibien och lite var som helst i världen så det namnet fastnade helt enkelt.
 
Under senhösten och vintern är den publika delen av restaurangen stängd. Då jobbar Magnus och hans delägare med att genomföra julmiddagar, abonnerade tillställningar och event för företag och privatpersoner på Monique.
 
– Höst och vinter tar vi enbart in lite extrapersonal, då har vi inga heltidsanställda som under sommaren. Restaurang Monique öppnar under våren i samband med påsken, och har till att börja med öppet onsdag till lördag. Sedan drar högsäsongen igång och Monique Apelviken fylls av surfare och turister igen.

Vi inspireras av våra kunder

Restauranger, kök och kockar

På Martin & Servera arbetar vi med många inspirerande kunder över hela landet. Här kan du läsa mer om några utav dessa.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.