/Hernö Gin Hotell – mötet mellan passion och plats
Inspiration
Hernö Gin Hotell – mötet mellan passion och plats
I februari slog Hernö Gin Hotell upp portarna i Härnösand – ett nytt destinationshotell med fokus på smakupplevelser och närheten till det välkända destilleriet strax utanför staden. Emil Larsson är Food & Beverage Manager och berättar om sina erfarenheter av att vara med och öppna hotell och skapa en ny mötesplats.
– Jag är ursprungligen från Västerås och har jobbat länge i branschen. Min fru är uppvuxen här i området och vi har alltid pratat om att någon gång bo vid kusten i en mindre stad. När den här möjligheten dök upp tvekade vi inte, berättar Emil. Han flyttade till Härnösand några månader före invigningen och fick börja med att rekrytera nyckelpersoner till kök, restaurang och bar. När ledningsgruppen var på plats fylldes teamen på med medarbetare till frukost, disk, servis och bar.
– Nu är vi ungefär 120 personer inklusive extrapersonal. Ett hotell är personalkrävande, med verksamhet dygnets alla timmar – alla dagar, året om. Det har varit en stor rekryteringsprocess, men det har gått väldigt bra. Många har sökt sig hit vilket är otroligt kul. Jag tror jag gick igenom 1 500 cv förra hösten! Hernö Gin är ett starkt namn i branschen och lockar folk både från norr och söder, så vi har kunnat rekrytera utan att konkurrera med stadens befintliga restauranger och hotell. Kommunen har också varit tillmötesgående och hjälpt till med bostäder, säger Emil.
Inspiration från destilleriet
Hotellet, rummen och restaurangen har många detaljer i koppar inspirerade av destilleriet. Den lilla kopparpannan som är Hernö Gins logotyp finns på glas, karaffer och förkläden. Ett mönster av Härnösands topografi har också tagits fram och finns bland annat på personalens tröjor, mattor och nyckelkort. Restaurangen Southside har plats för 258 gäster med uteservering vid vattnet.
– När jag började på hotellet var köket och matsalen redan färdigritade och mitt uppe i inredningsfasen. Det är vanligt att arkitekter och inredare i första hand fokuserar på estetik, men jag blev verkligen imponerad. Jag granskade detaljerna med mina egna erfarenheter från restaurangbranschen i åtanke och kunde konstatera att de som planerat våra utrymmen verkligen hade tänkt på allt. De hade en djup förståelse för det praktiska arbetet och hade till och med planerat in serveringsstationer direkt i matsalen, vilket var ett genomtänkt inslag som jag verkligen uppskattade, berättar Emil.
Val av porslin
När det var dags att välja porslin, glas och övrig utrustning tog Emil hjälp av Mikael Alm, specialistkonsult utrustning på Martin & Servera i Umeå, som kom dit med prover. Köksmästaren hade då redan ett förslag på meny.
– Vi fick inte komma in på hotellet så vi fick sitta i det intilliggande badhuset och klämma och känna på porslin. Det skulle vara snygga färger och former och även passa maten. Funktionen är också viktig tycker jag, de får inte vara för tunga eller i allt för konstiga former och det måste gå att bära tre tallrikar samtidigt. Där kunde Mikael verkligen hjälpa till och komma med ersättningsartiklar om det var färgen vi var ute efter och då hitta en liknande fast lättare eller med bättre form, förklarar Emil.
Vid valet av vinglas var kupans storlek viktig
– Vi har många olika gäster och jag ville inte ha för stora kupor, det känns lite snålt om det bara är lite vin i botten. Vi valde två storlekar av Ivento med diskreta serveringsmarkeringar som underlättar för personalen, det är praktiskt. Dessutom passar röd- och vitvinsglasen fint ihop. Champagneglasen blev More från Orrefors. Glasen till baren har barchefen valt ut för att passa sin meny, säger Emil.
Hernö Gin sätter sin prägel även på menyn
– Det är lite känsligt med för många rätter med gin på menyn. Vi använder en del av de kryddor och bär som blir över från gindestillationen till olika smaksättningar till exempelvis oxfilé, salsiccia till pizzan och i somras smaksatte vi glass med Hernö Summer Cup. Det ger subtila toner av gin utan att det blir spritigt, säger Emil.
I drinkmenyn är det gin som gäller.
– Ja, det är lite annorlunda att enbart erbjuda drinkar och coctails på gin. Men om en gäst absolut vill ha en rom & cola eller whisky så får de naturligtvis det. Men inte i den stora baren en trappa upp – där är det bara gin som står i fokus, säger Emil. Emil har inte helt lämnat matsalen och hoppar ibland in vid behov.
– Ikväll ska jag faktiskt servera – vi fick en bokning med kort varsel. Men numera jobbar jag inte lika mycket kvällar och helger och det är skönt. Samtidigt vill jag hålla kvar kontakten med gästerna. Jag trivs väldigt bra här, både med jobbet och livet i en mindre stad, avslutar Emil.
Utrustning i reportaget
Vi rekommenderar
Bouillabaisse serverad på tallrik från serien Rhea
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.