– Jag växte upp i Finland men har bott och arbetat runt om i världen – i Sydney, New York, London och Sydostasien. Alla dessa platser har inspirerat till restaurangens miljö och smaker. Men den absolut största inspirationskällan har varit det sydostasiatiska kökets breda smaker och höga kulinariska standard, berättar Kim.
Den första Farang-restaurangen öppnades i Helsingfors. Efter två år i Finland kände de sig säkra på konceptet och öppnade även i Stockholm.
– Vid den tidpunkten fanns det inte något liknande här. Våra matinfluenser kommer från en stor region, vilket gör oss unika konceptmässigt än idag.
– Dessa matkulturer har många likheter. Vi har handplockat det bästa från varje kök, som tillsammans skapar en fin balans på menyn, säger Kim.
Asiatiska råvaror kombinerat med den svenska säsongen
– När grön sparris eller brysselkål är i säsong får de ta plats i våra rätter. Vi strävar efter att använda svenska råvaror så långt det är möjligt, och helst ekologiskt och närproducerat. Men för att bevara de autentiska smakerna är vissa ingredienser nödvändiga att importera, förklarar Kim. Vår meny bygger på sydostasiatisk matkultur. Rätterna är ämnade att delas vid bordet för att skapa en gemensam upplevelse. Maten äts traditionellt med sked och gaffel.
Farang har ett nära samarbete med sina asiatiska importörer, en relation som är viktig för att upprätthålla den höga kvalitén. Vid ett tillfälle fick de rådet att byta ut sitt ris, då det saknade ”den rätta doften”.
– Att byta ris gjorde stor skillnad. Doften av riktigt bra, nykokt vitt ris är något alldeles speciellt, som lyfter hela matupplevelsen, berättar Kim.
Det är just den typen av detaljer som särskiljer Farang från andra asiatiska restauranger.
Öppet kök och sydostasiatiska tillagningsmetoder
– Vi vill att ett besök hos oss ska vara en helhetsupplevelse. Smakerna, dofterna och atmosfären ska tillsammans skapa känslan att man förflyttas till en annan plats.
– Vi vill få fram autentiska smaker, med en viss anpassning till skandinaviska smakpreferenser. Vi har valt att inte använda lika mycket chili som man gör i Sydostasien, eftersom man inte är riktigt van vid den hettan här. Jag brukar säga att skandinavisk och europeisk matlagning är ”less is more”, medan thailändsk är ”more is more”, säger Kim.
De sydostasiatiska kökets autentiska smaker ligger i hantverket – hur råvarorna bearbetas för att få till en perfekt smakkombination.
– Mycket handlar om precision i skärtekniken. Det gäller att skära tillräckligt tunt för att lyfta fram smakerna på rätt sätt. Ta ingefära som exempel: om den skärs tunt och fint blir den en del av rätten, mild och aromatisk. Men får du en för stor bit i munnen blir smaken överväldigande.
Sharefood och avsmakningsmeny
Avsmakningsmenyn bjuder på en stor variation av smaker. Den serveras på traditionellt thailändskt vis där rätterna kommer in löpande.
– Menyn består av utvalda rätter där man får lite av allt: hetta, syra, sälta och sötma. Det är en stor favorit bland gästerna och står för ungefär 70 % av besöken, uppskattar Kim.
Satsar stort på à la carte
– Vi skulle aldrig tumma på kvaliteten trots tuffa tider. Vi fokuserar istället på att skapa en flexibilitet för alla gäster, oavsett plånbok.
Dryckesmenyn
– Vi är specialiserade på Riesling, då druvans friskhet och syra balanserar kryddiga och smakrika rätter. Även Grüner Veltliner och Chenin Blanc är populära val, medan tanninrika rödviner kan vara svårare att matcha. Våra sommelierer har stor kunskap om vilken dryck som bäst kompletterar rätterna, berättar Kim.
I Farangs eleganta cocktailbar blandas drinkar som speglar kökets tropiska smaker. Deras signaturdrinkar består av uppfriskande ingredienser som thaibasilika, lime, citrongräs, vattenmelon och granatäpple. För de gäster som föredrar öl finns dessutom ett sortiment av asiatiska ölsorter, där Singha är en självklar favorit.
