Minska köttmängden i denna klassiska rätt med vår svenskodlade, formbara baljväxtfärs – en naturlig och allergenfri färs gjord på åkerböna och gråärt. Baljväxtfärsen har en nötig smak, är umamirik och fungerar precis som en vanlig färs.
Receptet kommer från vinnaren av Lantmännen Cerealias baktävling för offentliga kök. Tävlingen gick ut på att deltagarna skulle använda rester från mat och stoppa i brödet, i detta fall Chili sin carne.
Detta recept ger en lite mjukare och mer mjäll köttbulle med hälften växtbaserad och hälften animalisk råvara. Den får en bra stekyta och har lite bett som ger en köttkänsla. Att det används havregryn istället för ströbröd för att det ska bli saftigt och gör det möjligt att göra naturligt fritt från gluten (om glutenfria havregryn används).
Greenfoods bidrag till det moderna köket är enkelt att summera - de hjälper dig att dra ner på hackandet, så att du i stället kan fokusera på gästernas matupplevelse.
Kyckling- och linsfärssås med spagetti, riven parmesan och morotsstavar
Kyckling & linsfärssås, en klassiker i klimatsmart tappning. Med hälften av köttet utbytt mot proteinrik linsfärs blir såsen en mustig och smakrik partner till spagettin. Gott för både hållbarhet och hälsa.
Receptet påminner om den syrisklibanesiska rätten mujadara, där ris och gröna linser kokas ihop och serveras med karamelliserad lök. Linser och kvarngryn är också en superbra bas för matiga sallader.
Receptet är från Jenny Dambergs kokbok Torkade & konserverade ärtor, bönor & linser.
Bakad kyckling, betor och lök på samma plåt som serveras med ett krämigt och fluffigt smör, vispat med citron och fänkålsfrön. Det vispade smöret håller sig krämigt så länge det förvaras i rumstempereratur.
En riktig söndagsmiddag där allt tillreds i en gryta i ugnen och blir magi tillsammans med ett bacon- och druvfräs som kycklingen toppas med. Genom att rimma hela kycklingen säkrar man upp så att allt kött på kycklingen får ordentligt med smak och sälta. Kräver inte särskilt mycket arbetskraft, men gör stor skillnad.
Saftig och krispig kycklinglårfilé. Som en flirt med medelhavet serverad med en ljummen tomatsallad, enkelt och avskalat. Servera rätten som en lättare lunch tillsammans med ett gott bröd, risonisallad eller en risotto. Passar också att serveras med en färsk pasta för en matigare måltid.
När man kokar kycklingbenen blir inte bara köttet mört, benen släpper också ifrån sig härliga smaker till grytan. Som i denna smakrika gröna curry där smakgrunden är grön currypasta. Gör egen eller köp färdig och anpassa mängden efter hur stark du önskar att curryn ska vara.
En klassisk lasagne med protein från gula ärtor. Just den här lasagnen är dessutom fullproppad med rotfrukter. Lasagne är alltid ett säkert kort om man ska laga vegetariskt till inbitna köttätare.
Crispy Fillet är baserad på ärtprotein från svenskodlad ärta och har en god kycklingliknande smak med en härligt krispig yta. De är en bra källa till protein, de är glutenfria, innehåller inte soja och inte heller mjölk i innehållsförteckningen. Dessa godbitarna är med andra ord veganska. Lantmännen har tagit fram ett gott recept som de hoppas kan inspirera dig och göra det ännu roligare att laga vego!
Parmesan- och pankopanerad kyckling med ljummen tomatsallad
Saftig och krispig kycklinglårfilé som med en flirt med medelhavet serveras med en ljummen tomatsallad. Enkelt och avskalat om du vill servera den som en lättare lunch, eller tillsammans med ett gott bröd, en risonisallad, risotto eller kanske en färsk pasta om du vill ha en lite matigare måltid.
En len kräm på ugnsrostad aubergine som passar till många vegetariska rätter på lunchmenyn. Auberginekrämen påminner om baba ganoush. Ta med lite av skalet för att öka på den rostade smaken. Servera auberginekrämen med till exempel paprikabulgur och rostade morötter.
Krämiga osttartletter med en härlig syra i tre olika utföranden. Ett smart sätt att ta hand om ostresterna på ett kreativt och välsmakande sätt som du kan variera i all oändlighet!
Lika söta som smakrika blir ostkakor utskurna med pepparkaksformar. Går att variera i det oändliga och ett perfekt sätt att använda ostsnuttar som inte är tillräckligt fina att sätta ut på julbordet. Smaksätt eventuellt med örter, enbär eller torkade lingon.
Ljuvligt frasiga bollar som passar lika bra som plockmat som på en sallad eller i en taco. Smeten går utmärkt att göra i förväg men fritera gärna strax innan de ska serveras för maximalt krisp.
Braxenfärs är perfekt att göra saftiga burgare på. Experimentera gärna med kryddblandningar och smaksättare i bitar såsom inlagd jalapeños, krabbkött eller kokta bönor om du vill ha mer tuggmotstånd i burgaren.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.