Elisabeth Johansson är Restaurangkonditor, bagare, författare till flera kokböcker och skribent i mattidningar. Hon har bakat olika goda bröd till förskola och skola med Serveras ekologiska mjöl. Det här brödet blir extra nyttigt och saftigt, med tillägget av zucchini!
Ingredienser
Lagom åt: 20 personer
Tidsåtgång: 4 tim
2 bröd
50 g jäst
600 g vatten, 37°
25 g havssalt
50 g honung
30 g rapsolja
1 grovt riven zucchini, ca 300 g
120 g russin
150 g solroskärnor
600 g dinkelfullkornsmjöl
500-600 g ekologiskt vetemjöl
Tillagning
Blanda jäst, vatten, salt, honung och olja i en stor bunke.
Vänd i zucchini, russin och solroskärnor.
Arbeta in dinkelmjölet och ta sedan i vetemjölet, lite i taget, tills degen blir smidig och lättarbetad.
Låt degen jäsa i 30 minuter under en bakduk.
Sätt ugnen på 250°.
Flytta över degen till ett lätt mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma till två limpor.
Låt limporna jäsa på en mjölad plåt i 30 minuter under bakduk.
Pensla bröden med vatten och strö över solrosfrön om du vill. Skåra med kniv.
Spreja in vatten i ugnen och sätt in plåten. Sänk temperaturen till 200° efter två minuter.
Grädda bröden i 25–30 minuter. Låt svalna på galler.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.