En Wallenbergare gjord på riktigt finmalet kött. Den ska resa sig likt en sufflé och sedan serveras med brynt smör, rårörda lingon och små gröna ärtor.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Wallenbergare
1 kg kalvfärs, finmald
1 l grädde eller motsvarande alternativ
10 st äggulor
30 g salt
3 g vitpeppar, hel nymald
3 dl panko, ströbröd
Potatispuré
2 kg potatis, skalad & mjölig, exempelvis King Edward
Börja med att mixa kalvfärs, salt och äggula i en mixer.
Tillsätt den kalla grädden och forma 10 lika stora biffar, ca 2 cm tjocka.
Vänd biffarna i det mixade pankoströbrödet.
Stek biffarna gyllenbruna i matolja och smör och låt dem därefter steka färdigt i ugn på 150°C. Innertemperaturen ska vara ca 70°C och Wallenbergarna ska sufflera.
Potatispuré
Börja med att koka potatisen, gärna i ångugn.
Skiva den gula löken tunt.
Värm mjölk, lök, lagerblad och vitpeppar.
Tärna smöret.
När potatisen är färdigkokt; passera den genom en passör eller potatispress.
Sila av mjölken och rör ner den i potatisen.
Vänd ner smöret och rör till en slät potatispuré.
Smaka av med salt.
Till servering
Bryn smöret på medelhög värme tills det börja dofta hasselnötter.
Rör hela tiden så det inte bränns i botten.
Smaka upp med kalvfond och vinäger.
Servera Wallenbergarna med det brynta smöret, potatispuré, små gröna ärtor och rårörda lingon.
Saftiga och italienskt kryddiga köttbullar, tillagade i en rustik tomatsås, är en enkel väg till en lyckad lunch. Köttet kan varieras efter smak och ekonomi och såväl lamm som magert fläskkött ger riktigt goda bullar.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.