Receptet är framtaget till Förskolekokboken och är skapat för 10 barnportioner.
Ingredienser
Lagom åt: 4 limpor
5 dl kokande vatten
75 g torkat bröd
40 g jäst
3 ½ dl kallt vatten
1 dl olja
ca 6 dl vetemjöl
ca 8 dl vetemjöl special
2 dl lantmjöl
1 ½ tsk brödkryddor
4 tsk salt
Tillagning
Koka upp vatten och häll över det torra brödet. Låt svalna.
Blanda ner alla ingredienser utom saltet (spara lite olja till formarna) och arbeta i cirka åtta minuter i en bakmaskin.
Tillsätt salt och arbeta degen i ytterligare åtta minuter.
Häll upp degen på bakbordet och forma den till fyra limpor. Lägg bröden i oljade brödformar eller på plåtar. Låt limporna jäsa i drygt en timme i rumstemperatur eller ställ dem i kyl för att kalljäsa över natten.
Värm ugnen till cirka 210 grader. Grädda brödet i tio minuter och sänk sedan temperaturen till 175 grader och baka i ytterligare cirka 15 minuter eller tills brödet har en innertemperatur på 95–97 grader.
Mer om Förskolekokboken
Vi rekommenderar
Inspiration
Förskolekokboken: Framtidens mat - för framtidens människor
Hur det kommer sig att barnen äter två portioner av något på förskolan som de aldrig skulle smaka på hemma? Vi vill påstå att hemligheten finns i förskoleköken, där kunskap och engagemang blandas med genuin upptäckarlust och kreativitet.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.