Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Snacksbricka 2.0

Recept skrivet av
Klas Lindberg
Snacksbricka med friterad surdeg, boquerones på siklöja, kräm på gula ärtor och lagrad hårdost.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Friterad surdeg

  • 3 dl tjock bubblande surdeg
  • Salt
  • Olja till fritering

Kräm på gula ärtor

  • 3 dl kokta gula ärtor (t.ex Vreta gulärt)
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • Salt

Lagrad ost

  • 30 g svensk hantverksost (t.ex Svedjan eller Almnäs Tegel)

Bröd

  • Cirka 3 skivor surdegsbröd
  • 3 msk mjukt smör

Topping

  • 20 st singelfiléer av boquerones på siklöja
  • 30 g löjrom
  • 0,5 dl fint skuren gräslök och gräslöksblommor
  • 0,5 dl dill, plockad i vippor
  • Kvittenmust
  • Kallpressad rapsolja

Grönsaker

  • Säsongens färskaste grönsaker


Gräddfilsdipp

  • ½ äggula
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap 
  • 2 dl rapsolja
  • Salt
  • 1 dl gräddfil, avhängd i kaffefilter

Syrad lök 

  • 1 gul lök, fint skuren
  • 0,5 dl ättika
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl socker
  • Lite salt

Dillpulver

  • 1 bunt dill

Plommonpruneller från Högtorpa Gård

 

Tillagning

Friterad surdeg med kräm på gula ärtor och lagrad hårdost

Friterad surdeg

  1. Smaka av surdegen med salt. Fyll upp på spritspåse.
  2. Värm oljan till cirka 160 grader.
  3. Spritsa surdegen i olika former ner i oljan tills den är gyllene.
  4. Lyft ur och låt rinna av på papper ordentligt.

Kräm på gula ärtor

  1. Mixa alla ingredienser till en slät kräm. Syran i krämen skall kännas fräsch.

Lagrad ost

  1. Riv osten. Ibland är svenska hantverksostar lite för krämiga för att riva. Förvara då osten i frysen en stund, så är det enkelt att riva.

Vid servering

  1. Lägg den friterade surdegen på ett fat, lägg en rejäl klick med dipp vid sidan och toppa med riven hårdost.

Boquerones på siklöja

Bröd

  1. Rosta brödet i brödrost, bred smör på brödet och dela brödet i ”fingrar”, cirka 1,5 x 6 cm. 

Topping

  1. Toppa varje ”finger” med en siklöjafilé, löjrom och örter.
  2. Droppa gärna ett par droppar kvittenmust och rapsolja på vid servering.

Grönsaker med gräddfilsdipp

  1. Välj ut säsongens färskaste grönsaker.


Gräddfilsdipp

  1. Vispa äggula, vitvinsvinäger, senap och salt. Droppa i rapsoljan långsamt.
  2. Vispa samman till en tjock majonnäs.
  3. Rör ner gräddfilen och smaka av med salt.


Syrad lök 

  1. Koka upp allt och låt dra i två timmar.

Dillpulver

  1. Plocka dillen från stjälken och spara stjälken till potatiskoket. 
  2. Torka dillen i en grönsakstork i ett par timmar.
  3. Mixa till ett fint pulver.

Vid servering

  1. Lägg upp grönsakerna och prunellerna på ett fat med dippen bredvid. Toppa dippen med syrad lök.
  2. Pudra dillpulver över rätten och toppa med salt.
 

Öppna maträtten i Menyplanering för att räkna på din kalkyl.

Fler recept

Recept

Moules à la crème

Isade musslor med ramslök, syrad lök och grädde.
Recept

Grattade blåmusslor med tomat och chilipeppar

Gratinerade blåmusslor med smak av tomat och chili.
Inspiration

Kokboken Framtidens krogklassiker

Vi är övertygade om att vi i restaurangbranschen tillsammans kan visa vägen mot framtiden. Därför har vi skapat den här kokboken. Här hittar du både nya sätt att tänka och rätter som kan bli framtida, klimatsmarta krogklassiker. Från kockar till kockar.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.