Kalle Bengtsson är konditor i Svenska Kocklandslaget. Han tycker mest om att göra tårtor, bakelser och choklad. "Att dekorera snyggt och göra vackra saker är min grej!" Här delar Kalle med sig av ett av sina bästa recept på lyxiga praliner.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Karamellfyllning
220 g socker
4 g salt
140 g smör
100 g grädde
20 g rom Zacapa
Pralinskal
100-200 g choklad av hög kvalitet, beroende på storleken på pralinformen
Tillagning
Karamellfyllning
Koka upp grädden.
Smält socker och salt till mörk karamell.
Släck karamellen med den varma grädden och vispa slätt.
Tillsätt smöret och värm till 105°.
Låt karamellen svalna till 35° och vispa i romen.
Fyll i pralinskal.
Pralinskal
Temperera choklad och fyll hela formen.
Skrapa rent från överflödig choklad och vänd formen upp och ner.
Knacka lätt på sidan så att all överflödig choklad rinner ur.
Vänd tillbaka formen och skrapa rent.
Låt chokladen stelna och fyll med karamellen.
Låt karamellen sätta sig i 10 timmar och stryk sedan ett lager tempererad choklad över hela formen.
Ställ formen i kylen i 10 min och vänd ur pralinerna.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.