Mattias Larssons rotsakspytt med Martin & Serveras 50/50-färs.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Inlagda betor (förbereds dagen före)
2 dl ättika
2 dl strösocker
4 dl vatten
2 msk gula senapsfrön
salt
500 g kokta rödbetor
Rotsakspytt
800 g morot
800 g rotselleri (ca 600 g utan skal)
1600 g potatis
2 gula lökar
olivolja, salt och svartpeppar
Örtig färs
1 kg Nöt- och baljväxtfärs
2 vitlöksklyftor
¾ dl hackad rosmarin
¾ dl hackad basilika
olivolja, salt och svartpeppar
Stekt ägg
10 ägg
Till servering
250 g fetaost
Tillagning
Blanda ättika, socker, vatten, senapsfrö och en nypa salt i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan lagen kallna. Klyfta och lägg ner rödbetorna och låt marinera till dagen efter.
Skala morötter, rotselleri och potatis. Skär rotsakerna i centimeterstora tärningar. Skala och hacka löken. Stek rotsakerna i olivolja i ca 7 minuter tills de är mjuka med en brynt yta. Tillsätt löken och stek vidare i ett par minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Bryn färsen i olivolja i ca 5 minuter till fin färg. Riv ner vitlöken och tillsätt örterna. Stek vidare i ca en minut och smaka av med salt och peppar.
Stek äggen sunny side up.
Lägg upp rotsakspytten, toppa med färsen och smula över fetaosten. Servera med stekta ägg och inlagda rödbetor.
Martin & Serveras egen 50/50-färs – näringsrik, god och lättanvänd
En innovation för att bidra till restaurangbranschens förflyttning mot lägre klimatavtryck. Färsen innehåller svensk nötfärs och svenskodlad baljväxtfärs och är en näringsrik, god och lättanvänd färs, som effektivt minskar klimatavtrycket i klassiska färsrätter och underlättar jobbet för alla professionella matlagare som vill servera hållbara måltider.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.