Vacker mönstrad tårta med smak av choklad, lakrits och jordgubb, gjord på växtbaserad grädde och mjölk. Passar utmärkt att servera dina gäster på högtidsdagar som mors dag eller varför inte på lakritsdagen?
Klä en form, ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och en bred krage runt insidan av kanten.
Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner det varma vattnet.
Blanda bakpulver, vaniljsocker, kakao och vetemjöl och rör ner det i äggsmeten. Häll ner smeten i formen.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 46–48 min. Låt den kallna i formen.
Skär bottnen i 2 delar med en vass kniv. Låt svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna.
Jordgubbsmousse
Blötlägg gelatin i rikligt med kallt vatten.
Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré.
Blanda 1 dl av purén i en kastrull med gelatinbladen och värm tills gelatinet smälter. Häll tillbaka till resterande puré och rör runt ordentligt.
Vispa grädden fluffig och blanda med jordgubbspurén i flera omgångar.
Rulltårta med mönster
Sätt ugnen på 250 grader. Sikta alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg och strösocker poröst och vänd i de torra ingredienserna försiktigt med en slickepott. Häll sist ner havremjölken.
Ta en del av smeten och färga med önskad färg, en svart och en ljusare brun. Här har vi färgat med kakao om man inte vill använda traditionell färg. Gör mönstret och ställ in i ugnen i 30 sek - 1 min så att mönstret stannar. (går att ställa i frysen en kort stund istället för i ugnen)
Bred sedan ut resterande smet på bakplåtspappret och grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Ta ut kakan ur ugnen, sockra den på ytan och stjälp upp på ett bakplåtspapper. Låt svalna. För att lossa bakplåtspappret lättare kan du pensla med kallt vatten på pappret lite innan och lossa det försiktigt.
Chokladmousse
Hacka den mörka chokladen eller använd pellets, lägg i en skål.
Koka upp vispgrädde, kakao och florsocker och häll över chokladen. Rör blandningen tills chokladen har smält helt och du har en jämn smet.
Ställ i kylskåpet. Låt svalna i kyl minst 5 timmar. När smeten svalnat helt vispar du den med en elvisp till en fluffig mousse.
Montering i form med löstagbar kant
Första botten: pudra med lite lakritspulver och sedan halva satsen chokladmousse.
Andra botten: jordgubbsmoussen.
Ställ i frysen några timmar.
Dekorera sedan sidorna med rulltårtsmönstret och spritsa toppen med resterande mousse och dekorera med tempererad choklad.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.