Kalendern visar just nu dina standardturer.
Ingen kontakt med server
= tillgänglig leveransdag
Ingen kontakt med server
Valt prisdatum
Tillgängliga dagar
It appears that your browser has cookies disabled.
The website requires your browser to enable cookies in order to login.
Please enable cookies and reload this page.
It appears that your browser has JavaScript disabled.
This Website requires your browser to be JavaScript enabled.
Please enable JavaScript and reload this page.
Laab gai med svarta belugalinser och gurksallad
Recept skrivet av
Louise Johansson
En hemmarätt som är redo att ta steget in på krogmenyn. Här med bland annat syror från svensk siklöja och ärtsoja.
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner som snacks (cirka 3 per portion)
Smaksättning (används till färs och gurka)
250 ml svensk fisksås av siklöja (Liura)
250 ml verjuice pollinerings- och vildäpple
150 ml vatten
70 g råsocker
50 ml (ca 3 st) finhackad röd chili
Laab gai med svarta belugalinser
250 g torkade svarta belugalinser (svenska)
500 g kycklingfärs
50 ml vatten
50 ml kallpressad rapsolja
Hälften av smaksättningen (ovan)
15 ml chilipulver
5 ml chiliflakes
30 ml äppelsyra
6 g salt
Gurksallad
Hälften av smaksättningen (ovan)
600 g snacksgurkor (alt. vanlig gurka)
2 bananschalottenlökar, finhackad
Sojamajonnäs
1 ägg
2 msk svensk ärtsoja
15 ml äppelcidervinäger
10 ml honung
4 g salt
250 ml neutral rapsolja
Servering
3 st huvudsallader
150 ml plockade korianderblad
150 ml grovt hackade myntablad
150 ml plockad thaibasilika
200 ml rostade rapsfrön
Tillagning
Smaksättning
Koka upp fisksås, verjuice, vatten och råsocker.
Skumma av och sila sedan så vätskan blir klar.
Tillsätt röd chili och låt svalna.
Laab
Koka belugalinserna försiktigt i saltat vatten i 15 minuter. Häll av och kyl ner.
Stek och fräs färsen i vatten (finfördela färsen) på medelvärme utan att den tar färg.
Lyft av från värmen och blanda i olja, hälften av smaksättningen, chilipulver, torkad chili, äppelsyra och salt. Vänd i belugnalinserna.
Gurksallad
Skiva gurkan tunt och blanda med silverlök och resten av smaksättningen.
Låt stå och dra 15 minuter.
Sojamajonnäs
Mixa ägg, soja, vinäger, honung och salt.
Tillsätt oljan lite i taget under konstant mixning tills det binder till majonnäs.
Servering
Servera laaben i salladsblad och toppa med sojamajonnäs. Lägg på gurksallad, örter och toppa med rapsfrön.
Se kockarna inspireras av en 100-årig hållbarhetsklassiker
Vi rekommenderar
Inspiration
Melvin Glimståls nytolkning av råbiff och wallenbergare
"Övertänk inte. Du kan börja med en så enkel sak som att bara låta köttet ta mindre plats på tallriken." Så sammanfattar Melvin Glimstål, kock på Operakällaren och lagkapten för det juniorkocklandslag som tog OS-guld 2024, sina tankar för att laga lite mer hållbar mat.
Vi rekommenderar
Inspiration
Desirée Jaks lagar grönare kåldolmar och en fransk ravioli med krabba
När Desireé Jaks, Årets Kock 2023 och medlem i Kocklandslaget, lagar mat utgår hon från grönsakerna.
Vi rekommenderar
Recept
Isterband med senapsstuvad potatis
Prova Mattias Larssons recept på den 100-åriga hållbarhetsklassikern isterband, serverad med senapsstuvad potatis, bakad rödbeta, syrad rödlök, frasig grönkål och riven pepparrot.