Elisabeth Johansson är Restaurangkonditor, bagare, författare till flera kokböcker och skribent i mattidningar. Hon har bakat olika goda bröd till förskola och skola med Serveras ekologiska mjöl. Det här kalljästa brödet förbereds med fördel dagen innan det ska bakas ut.
Ingredienser
Lagom åt: 20 personer
Tidsåtgång: 4 tim
2 bröd
50 g jäst
600 g vatten, kallt
25 g havssalt
50 g honung
40 g rapsolja
240 g dinkelfullkornsmjöl
700–750 g ekologiskt vetemjöl
Tillagning
Blanda jäst, vatten, salt, honung, olja och dinkelmjöl i en stor bunke. Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg.
Plasta in bunken och ställ in den i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250°.
Flytta över degen till ett lätt mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma till två limpor utan att knåda degen. Låt limporna jäsa på en mjölad plåt i 30 minuter under bakduk.
Skåra bröden med en vass kniv.
Spreja in vatten i ugnen och sätt in i plåten. Sänk temperaturen till 200° efter två minuter. Grädda bröden i 25–30 minuter. Låt svalna på galler.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.