Kåldolmar är en fantastiskt god svensk klassiker som kan göras delvis växtbaserad, vilket är smart för plånboken och klimatet. Grunden är en vanlig risgröt kokt på rundkornigt ris och Flora Plant Mat 15%. Gröten blandas ut med blandfärs och växtbaserad färs som kryddas med kryddpeppar och nejlika.
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner
Förberedelsetid: 20 min
Färdig på: 65 min
Kåldolmar
1 1/2 dl grötris
2 dl vatten
2 g salt
6 dl Flora Plant Mat 15%
1 ½ kg vitkålshuvud (20 fina blad)
200 g hackad lök
2 msk Flora Plant B+tter
300 g blandfärs
300 g växtbaserad färs
3 ägg
6 g salt
1 g vitpeppar
Matfett (till formen)
50 g Flora Plant B+tter (att klicka över)
60 g ljus sirap
Brunsås
20 g Flora Plant B+tter
40 g hackad gul lök
1 g krossade enbär
300 g vatten
700 g Rama Professional Mat 15%
40 g grönsaksfond
20 g svartvinbärsgelé
20 g kinesisk soja
3 g salt
0,2 g vitpeppar finmalen
20 g majsstärkelse
25 g vatten (till redningen)
Tillbehör
Rårörda lingon
Pressgurka
Tillagning
Kåldolmar
Koka ris med vatten och salt ca 10 min tills vattnet kokat in i riskornen. Tillsätt Flora Plant Mat 15 %, rör om och låt sjuda ca 20 minuter till en lös gröt. Låt svalna.
Ta bort de yttersta bladen på kålhuvudet och skär ut rotstocken. Koka upp vatten i en stor gryta där kålhuvudet får plats. Lägg i kålhuvudet och koka. Plocka bort de yttersta bladen vartefter de lossnar tills det finns 20-30 fina kålblad.
Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.
Sätt ugnen på 200°C.
Stek löken glansig i en stekpanna. Låt svalna.
Blanda färsen med risgröt, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet.
Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnsform.
Klicka över matfett och ringla över ljus sirap, salt och peppar.
Stek i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ös dolmarna med stekspadet efter halva tiden.
Servera med brunsås, rårörda lingon, ättiksgurka och eventuellt kokt potatis.
Brunsås
Smält matfett i en kastrull. Fräs lök och enbär utan att det får färg.
Tillsätt vatten, Flora Plant Mat 15%, fond, svartvinbärsgelé, och salt. Koka upp och låt sjuda i ca 5 min. Smaka av.
Red eventuellt av såsen med majsstärkelsen utrörd i vattnet. Smaka av.
Ett härligt recept på en sallad som kan anpassas utefter säsong. Salladen innehåller en Crème Brûlée gjord av svamp och pocherat vaktelägg, vilket gör att den känns riktigt genomarbetad och lyxig.
Röding är god att servera tillsammans med klassiska tillbehör som potatis och spenat. Trixet med denna rätt är att servera den med en klassisk vitvinssås som är 100% växtbaserad och allergenfri, smaksatt med tångcaviar och hackad gräslök.
Den här blåbärspajen har allt! Ett knaprigt pajskal med smak av kardemumma och en fyllning med massor av blåbär i kombination med perfekt krämighet. Till pajen serveras en äkta vaniljsås som är helt växtbaserad. En garanterad smaksuccé!
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.