Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Juldessert

Recept skrivet av
Wictor Winqvist & Melvin Glimstål
Blodapelsinsorbet, vispad kanelmousse och körvelolja.

Ingredienser

Lagom för: 10 personer

Blodapelsinsorbet

  • 500 g blodapelsinpuré
  • 5 g blodapelsinzest
  • 250 g vatten
  • 100 g strösocker
  • 40 g glykos
  • 2 st gelatinblad

Vispad kanelmousse

  • 500 g grädde
  • 100 g mjölk
  • 12 g kanelstång
  • 2 g stjärnanis
  • 4 g salt
  • 80 g socker
  • 50 g äggula
  • 1 st gelatinblad

Körvelolja

  • 500 g rapsolja
  • 200 g spenat
  • 150 g körvel

Garnering

  • 1 ask ringblomma
  • 6 st kvistar körvel
  • 1 ask tagetesblommor

Tillagning

Blodapelsinsorbet

  1. Blötlägg gelatinbladen.
  2. Koka upp de övriga ingredienserna och tillsätt gelatinbladen.
  3. Sila sorbeten och frys antingen i Pacojet-rör eller kör i glassmaskin. Receptet fungerar både till Pacojet och glassmaskin.

Vispad kanelmousse

  1. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten.
  2. Koka upp grädde och mjölk och låt infusera med kryddorna i 20 minuter.
  3. Blanda äggula och socker och tillsätt i grädden och koka till 83°.
  4. Tillsätt gelatin och sila.
  5. Ställ i kyl över natten så att det får svälla minst 24 timmar.
  6. Inför servering så vispa upp moussen till en fluffig konsistens i en matberedare eller med en elvisp.

Körvelolja

  1. Mixa alla ingredienser i en termomixer till 70°.
  2. Sila genom chinoise och silduk för extra klar olja och förvara sedan oljan i kyl.
 

Se också

Inspiration

Fatservering, ett härligt sätt att servera julbord

Hur skapar man en mysig och hemtrevlig julkänsla på en restaurang som inte serverar ett klassiskt julbord? Det var den uppgiften som Melvin Glimstål och Wictor Winqvist fick av oss på Martin & Servera. Läs intervjun här och ta del av deras recept.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.