Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Hummerterrin

Recept skrivet av
Michael Andersson
Hummerterrin med jalapeñomarinerad gurka och pepparrotsgrädde. Recept av Michael Andersson, Årets Kock 2024.

Ingredienser

Lagom åt: 10 portioner

  • 5-6 frysta hummerstjärtar, art .nr 443937
  • 1 citron (zesten)
  • 10 g salt
  • 10 g socker
  • 2 g chiliflakes
  • Smör till formen

Jalapenomarinerad gurka

  • 10 st delikatessgurkor
  • 100 g färska jalapeños (efter smak)
  • 100 g rapsolja
  • 1 nypa salt

Pepparrotsgrädde

  • 4 dl vispgrädde
  • 100 g färskriven pepparrot
  • 3 msk vit soja

Tillagning

  1. Skala hummerstjärtarna.
  2. Strö över salt, socker och chiliflakes och låt grava i 20 minuter.
  3. Torka sedan hummerstjärtarna med hushållspapper.
  4. Banka ur hummernstjärtarna med en köttbankare/köttklubba tills fibrerna går sönder.
  5. Rulla hummern tajt i plastfilm till en cylinderform i önskad tjocklek (förslag ca 0,5 cm). Frys över natten.

Jalapenomarinerad gurka

  1. Mixa jalapeño, salt och olja i en termomixer i sju minuter i 70°.
  2. Sila oljan genom en silduk och kyl ner.
  3. Skala gurkan och putsa dem runda.
  4. Vacuumpacka gurkorna tillsammans med jalapeñooljan och låt ligga i 3 timmar.
  5. Ta ut och torka gurkorna. Skiva tunt och lägg omlott.
  6. Skala delikatessgurkorna så dom blir jämn runta och skrubba dom med en borste så att dom blir släta.
  7. Vakuumpacka gurkan med en nypa salt och lite av oljan och låt dom ligga i ca 3 timmar. Skär sedan i tunna skivor och lägg dom omlott runt hummern vid servering.

Pepparrotsgrädde

  1. Värm grädden till 37 °
  2. Vänd ner riven pepparrot, smaka av med soja.
  3. Låt stå kallt över natten så smaken sätter sig.

Servering

  1. Sila av hummern vid servering.
  2. Skär terrinen i skivor med en skärmaskin 0,5 cm.
  3. Lägg upp på tallrik, lägg en gurka bredvid och klicka på pepparrotsgrädde.
  4. Garnera gärna med blommor och örter, tex strandkrassling, venkrasse.

Fler av Michaels recept

Recept

Älginnanlår

Pepparrubbad älginnanlår med tryffelemulsion, kaprisvinägrett, picklad shiitakesvamp och friterad potatis. Recept av Michael Andersson, Årets Kock 2024.
Recept

Enbärsstekt vildand

Enbärsstekt vildand med glaserade kantareller, spetskål, kycklingsky och körsbär. Recept av Michael Andersson, Årets Kock 2024.
Recept

Friterad brioche med blåbärscurd

Friterad brioche med blåbärscurd, vaniljglass och varma blåbär med  brynt smör och lagerblad. Recept av Michael Andersson, Årets Kock 2024.
Inspiration

Höstmat av Michael Andersson, Årets Kock 2024

Michael Andersson, Årets Kock 2024, berättar om sina bästa tips kring höstens bistromat, hur man kan jobba smart och kostnadseffektivt och erbjuda gästerna goda rätter – gärna med inslag av vilt.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.