Malin Lönneberg från Svenska kocklandslaget har skapat en dessert smaksatt av kaffe. "”Koka kaffe, vispa grädde, hot shot – hot shot – hot shot!”, är en ramsa som inspirerat till min glassbomb. I receptet används både kaffebönor och kaffesump. Tulacalum är en något mindre söt choklad med 75% kakao men med så mycket chokladsmak. En glassälskare som jag tycker denna är helt fantastisk och perfekt för alla tillfällen värda att fira.”
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Sans Farine-botten
250 g äggvita
85 g socker
250 g Tulacalum
60 g smält brynt smör
50 g äggula
2 g salt
8 g sump från Senoras kaffe
Hot shot parfait
60 g hela bönor Chef’s Blend
900 g grädde
100 g socker
50 g vatten
200 g äggula
100 g Galliano, eller annan vaniljlikör
Sorbet
50 g kamomill
1000 g päronpuré
250 g vatten
1 ½ st tahitivaniljstång
350 g socker
Malin Lönneberg, Svenska kocklandslaget
Tillagning
Sans Farine-botten
Vispa äggvita och socker till maräng.
Smält choklad och smält brynt smör.
Vänd ner chokladen och det brynta smöret i marängen.
Avsluta med att vända ner äggula, kaffesump och salt.
Bakas mitt i ugnen på 165 grader i 15-20 minuter.
Hot shot parfait
Koka upp grädde och kaffebönor, låt dra 1 timme.
Vispa gulorna, koka socker och vatten till 118 grader och slå över gulorna, vipa allt kallt.
Sila av och vispa grädden, vänd samman alla ingredienser och frys i glassbombsform.
Gröp ur ett stort hål och fyll med nykörd sorbet enligt nedan.
Sorbet
Koka upp vatten, vanilj och kamomill. Låt dra i 30 min, sila av och skrapa ur vaniljen.
Tillsätt sockret och värm tills det smälter, mixa samman med övriga ingredienser och frys i glassmaskin.
Toppa med italiensk maräng, maränger och kamomillblommor.
Harald Linder från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en dessert smaksatt av kaffe.
"Kaffe och choklad är en klassisk kombination. Av bra anledningar dessutom, det smakar fantastiskt tillsammans. Med en salt karamell förhöjs smakerna till ännu en nivå."
Emil Persson från Svenska kocklandslaget har skapat en rätt smaksatt av kaffe.
"Kaffe för mig är så starkt förknippat med frukost. Den här frukost- eller brunchmackan är den perfekta sammansättningen där den feta laxen och kaffet passar väldigt bra ihop. Kaffebrödet lyfter smakerna ännu mer."
Ida Bauhn från Svenska kocklandslaget har skapat en förrätt smaksatt av kaffe.
"Svensk tupplever är en fantastisk råvara där kaffet fungerar som en bra spelare till. I receptet lyfter kaffet fram de rostade smakerna i hasselnötterna, och det lyfter också fram citrusen med syn syrlighet."
Kocklandslaget och Arvid Nordquist inspirerar till mer kaffe på tallriken. Kaffe är en viktig ingrediens på de flesta restauranger och caféer. Men det handlar om så mycket mer än bara en slät kopp.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.