Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Friterad brioche med blåbärscurd

Recept skrivet av
Michael Andersson
Friterad brioche med blåbärscurd, vaniljglass och varma blåbär med  brynt smör och lagerblad. Recept av Michael Andersson, Årets Kock 2024.

Ingredienser

Lagom åt: 10 portioner

  • 10 st briochebröd art.nr 112828
  • Neutral olja till fritering

Blåbärscurd

  • 200 g blåbär, färska
  • 100 g strösocker
  • 2 msk citronjuice
  • 2 st ägg
  • 1 st äggula
  • 75 g smör, tärnat

Varma blåbär med brynt smör och lagerblad

  • 500 g blåbär
  • 100 g socker
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 50 g vatten
  • 50 g smör
  • 5 st lagerblad

Till servering

  • Vaniljglass

Tillagning

  1. Fritera briochen i olja till 170° tills den blir gyllene på båda sidorna.
  2. Låt rinna av på papper.

Blåbärscurd

  1. Mixa blåbären slätt, sila genom finmaskig sil.
  2. Häll blåbärspurén i en kastrull med socker och citronjuice, värm försiktigt.
  3. Vispa upp ägg och äggula, tillsätt i purén under vispning.
  4. Sjud på låg värme under konstant rörning tills krämen tjocknar (ca 82°).
  5. Ta från värmen, vispa ner smöret i omgångar. Låt svalna, förvara kallt.

Varma blåbär med brynt smör och lagerblad

  1. Gör en karamell av vatten socker och kardemumma. Tillsätt hälften av blåbären.
  2. Koka ihop.
  3. Bryn smöret i en liten kastrull tills det doftar nötigt och är gyllenbrunt. Tillsätt den brynta smöret, lagerblad och resten av blåbären och ge det ett uppkok.

Uppläggning

  1. Lägg en friterad brioche mitt på tallriken. Bred eller spritsa blåbärscurd inuti.
  2. Placera en kula vaniljglass i briochen och skeda över de varma blåbären.

Fler recept

Recept

Hummerterrin

Hummerterrin med jalapeñomarinerad gurka och pepparrotsgrädde. Recept av Michael Andersson, Årets Kock 2024.
Recept

Älginnanlår

Pepparrubbad älginnanlår med tryffelemulsion, kaprisvinägrett, picklad shiitakesvamp och friterad potatis. Recept av Michael Andersson, Årets Kock 2024.
Recept

Enbärsstekt vildand

Enbärsstekt vildand med glaserade kantareller, spetskål, kycklingsky och körsbär. Recept av Michael Andersson, Årets Kock 2024.
Inspiration

Höstmat av Michael Andersson, Årets Kock 2024

Michael Andersson, Årets Kock 2024, berättar om sina bästa tips kring höstens bistromat, hur man kan jobba smart och kostnadseffektivt och erbjuda gästerna goda rätter – gärna med inslag av vilt.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.