En klassisk vetedeg med kall degvätska. Genom att arbeta degen ordentligt får du luftiga och saftiga bullar. Ägg ger en mindre kompakt konsistens och smöret gör bullarna extra goda.
Ingredienser
Lagom till: 20-30 stycken
Deg
50 g jäst
150 g smör, rumstempererat
5 dl mjölk, kall
1,5 dl strösocker
3 krm salt
2 ägg
13–14 dl vetemjöl
Kanelfyllning
150 g smör, rumstempererat
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 tsk malen kanel
2 tsk majsstärkelse
Äppelfyllning
2 stora äpplen
40 g strösocker
Tosca-topping
1 dl vispgrädde
100 g smör
0,75 dl honung (ca 100 g)
1 dl strösocker (ca 100 g)
200 g mandelflarn
Tillagning
Deg och bullar
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt kall mjölk och rör tills jästen lösts upp.
Blanda, socker, smör, ägg, salt och större delen av vetemjölet, lite i taget.
Arbeta ihop till en smidig och lite kladdig deg. Knåda i cirka 5 minuter.
Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 1,5–2 timmar, tills degen har dubblerats i storlek.
Kavla ut degen och dela den i två delar.
Bred på kanel- och äppelfyllning.
Rulla ihop varje del från långsidan till en rulle.
Skär i ca 3–4 cm breda bitar och placera dem på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 250° C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Lägg en klick tosca-topping på varje bulle.
Grädda mitt i ugnen i ca 8–9 minuter tills bullarna fått fin gyllene färg.
Låt svalna på galler.
Kanelfyllning
Blanda alla ingredienser till en jämn och bredbar smet.
Äppelfyllning
Skala och tärna äpplena smått.
Koka upp dem hastigt med sockret tills de mjuknar.
Låt svalna och häll av eventuell vätska.
Tosca-topping
Blanda vispgrädde, smör, honung och socker i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter, eller tills smeten når 116° C.
Ta av från värmen och rör i mandelflarnen.
Låt svalna och tjockna i rumstemperatur medan bullarna jäser.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.