Pepparrubbad älginnanlår med tryffelemulsion, kaprisvinägrett, picklad shiitakesvamp och friterad potatis. Recept av Michael Andersson, Årets Kock 2024.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Älginnanlår
Ca 2 kg älginnanlår (hel bit, putsad)
1 msk svartpeppar, rostad och grovt krossad
1 msk vitpeppar, rostad och grovt krossad
1 msk grönpeppar, rostad och grovt torkad
Salt och neutral olja
Tryffelemulsion
5 dl kycklingfond, art.nr 520536
5 dl neutral olja
1 st äggula
100 ml tryffeljuice , art.nr 165126
10 g färsk svart tryffel
Salt och vitpeppar
Kaprisvinägrett
5 msk små kapris
3 st finhackade schalottenlökar
2 msk cabernet sauvignon vinäger
2 dl neutral olja
100 ml tryffeljuice
4 msk vit soja
1 st svart tryffel, ca 20 g
Picklad shiitakesvamp
150 g shiitakesvamp
1 dl scharlottenlöksvinäger
2 dl vatten
2 dl socker
Salt
Citrontimjan
Confiterad äggula
10 st ägg
Rapsolja
Friterad potatis
10 st medelstora Amandine-potatisar
Neutral olja till fritering
Salt
Tillagning
Pensla köttet med olja. Salta köttet och stek sedan i en het gjutjärnspanna.
Gnid in köttet med pepparsorterna.
Tillaga i ugn på 120 ° varmluft till innertemperatur 54 °.
Kyl ner innan tranchering.
Tryffelemulsion
Koka ner kycklingfonden till 1 dl. Låt svalna.
Frys oljan i en timme.
Mixa äggulor, kycklingfond, tryffeljuice och riven färsk tryffel. Tillsätt olja i jämn stråle tills den emulgerar.
Smaksätt med salt.
Kaprisvinägrett
Finhacka schalottenlök. värm oljan så att dem blir ljummen och lägg ner löken i oljan.
Tillsätt vinäger, tryffeljuice, vinäger och soja. Riv ner tryffeln.
Låt svalna.
Picklad shiitakesvamp
Koka upp vinäger, vatten och socker. Lägg i ett par kvistar citrontimjan.
Lägg ner svampen och vakuumpacka den. Låt marinera i minst ett dygn.
Confiterad äggula
Täck äggulorna med olja. Frys i minst 24 timmar.
Tina upp äggulorna innan servering.
Friterad potatis
Skiva potatisen i 2 mm tunna skivor (gärna med mandolin).
Fritera i 160° i olja tills skivorna blir gyllene och krispiga.
Låt rinna av på papper och salta.
Servering
Skär älginnanlåret i tunna skivor.
Klicka eller spritsa ut tryffelemulsionen.
Ringla kaprisvinägrett på köttet. Fördela äggulorna.
Garnera med späda örter, den picklade svampen och potatischipsen.
Fler recept
Vi rekommenderar
Recept
Hummerterrin
Hummerterrin med jalapeñomarinerad gurka och pepparrotsgrädde. Recept av Michael Andersson, Årets Kock 2024.
Michael Andersson, Årets Kock 2024, berättar om sina bästa tips kring höstens bistromat, hur man kan jobba smart och kostnadseffektivt och erbjuda gästerna goda rätter – gärna med inslag av vilt.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.