Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

3 x lök, salvia, färskost och pistage-pizza

Recept skrivet av
Jonas Lagerström
Lök är en fantastisk råvara att jobba med. Den finns året om och framför allt förändras den beroende på hur du tillagar den. Här använder jag lök på tre olika sätt: rå lök som jag har isat för att få bort den skarpa löksmaken, bakad lök som ger en naturlig sötma och så krispig friterad lök som ger textur.

Ingredienser

Fyra normalstora pizzor

Pizzadeg

  • 630 g vatten, kallt
  • 1 g jäst
  • 20 g salt
  • 1 kg vetemjöl

Tomatsås

  • 200 g tomatpuré
  • 250 g vatten
  • 1 msk socker
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 10 g salt

Topping

  • 3 st gul lök
  • 1 st silverlök
  • 2 st rödlök
  • 400 g hårdost/pizzaost
  • 200 g färskost
  • 80 g pistagenötter skalade
  • 30 g salvia, färsk
  • Flingsalt
  • Olivolja

Tillagning

Dag 1:

Pizzadeg

  1. Väg upp vatten. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt saltet. Blanda ner mjölet och arbeta degen för hand tills klumparna försvinner.
  2. Dela degen i bollar som väger 240 g styck. Låt bollarna jäsa i kylen över natten och ta ut dem 30 minuter innan bakning.
Dag 2:

Tomatsås

  1. Kallblanda alla ingredienser till tomatsåsen och mixa slät med stavmixer eller liknande.

Topping

  1. Finhacka och stek den gula löken till den är lätt karamelliserad.
  2. Skiva silverlöken på mandolin och lägg i isvatten i minst 20 minuter.
  3. Baka ut pizzadegen och toppa med tomatsås, kramelliserad lök, rödlök, ost och färskost.
  4. Baka pizzan i en pizzaugn som går upp till 350 grader, då tar det ca 3 minuter.
  5. Toppa med hackade pistagenötter, salvia, isad silverlök och lite olivolja och flingsalt.

Mer från Jonas

Inspiration

Pizza på menyn - lönsamt och klimatsmart

Oavsett vilket koncept din restaurang har så kan du alltid sätta pizza på menyn. Pizza är klimatsmart, lönsamt och möjligt att variera i det oändliga. Jonas Lagerström, Michelinkocken som också driver en pizzakedja, delar med sig av tre pizzor som passar på alla menyer.
Recept

Svamp- och tryffelpizza

Svamp och tryffel är en fantastisk kombination i alla lägen. Här använder jag bakad svamp med lite vitlök och olja och gör en vit pizza toppad med massa havgus, som är en gruyère-liknande ost. Det är viktigt inte ha en för kraftfull ost som basost.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.