Smakrikt, mustigt och hållbart! Viltkött ger mycket smak, är näringsrikt och tillsatsfritt och dessutom klimatsmart. Här hittar du inspiration, kunskap, produkter och recept på vilt.
Vilda smaker med Michael Andersson
Vi rekommenderar
Inspiration
Höstmat av Michael Andersson, Årets Kock 2024
Michael Andersson, Årets Kock 2024, berättar om sina bästa tips kring höstens bistromat, hur man kan jobba smart och kostnadseffektivt och erbjuda gästerna goda rätter – gärna med inslag av vilt.
Pepparrubbad älginnanlår med tryffelemulsion, kaprisvinägrett, picklad shiitakesvamp och friterad potatis. Recept av Michael Andersson, Årets Kock 2024.
Kött från rentjur, sarv, är en sällsynt delikatess – det är det allra bästa renköttet som finns att få tag på. – Sarv är verkligen unikt, häftigt och gott, säger Ludwig Tjörnemo, driftansvarig köksmästare på Celeste i Stockholm.
Långt in på de krokiga smålandsvägarna, några mil från Kalmar, ligger Tvärskogs Vilt. Företaget ägs av Tomas Nilsson, som bedriver slakt, styckning och paketering av viltprodukter sedan 1997.
Norrlandsvilt är ett viltföretag som vill lyfta fram ett klimatsmart köttalternativ från den svenska vildmarken. Vi kan nu erbjuda råvaror från deras unika renar.
I hjärtat av Västerbottens vildmark ligger Källans hotell, spa och konferens. Det är en plats för både arbete, rekreation och inte minst återhämtning. Kock på Källan är Andreas Lindblom, en ung talang från orten som bestämde sig tidigt för att bli kock. På Källan lagar han husmanskost på bra råvaror och som norrlänning gillar han bland annat vilt och svamp.
Dovhjort och kronhjort har ett mört och saftigt kött, fintrådigt hos dovhjorten och något grövre hos kronhjorten. Dovhjorten anses ha en elegantare viltsmak än kronhjorten. Eftersom viltkött är magert behöver man med fördel använda lite extra fett vid tillagning för att få det saftigt.
Gustav Hector, kökschefen från Restaurang Gräddhyllan i Växjö, har tagit fram den här välrundade råbiffrätten. Han har använt sig av lokala råvaror blandade med exotiska smaksättningar.
Rensadel och renlägg med enbärssky, lökvariation, silverlökspuré och friterad potatisrulle. Ett fantastiskt gott viltrecept med saftiga och vackra tillbehör.
Grillad renentrecôte med frasstekt ytterlår, kryddbakad pumpa och persiljecrème. Till viltkött är pumpa väldigt tacksam. Viltkött har mycket egensmak och då behövs ett tillbehör med mycket smak. I detta fall en riktigt kryddig och lite söt grov pumpakompott, världsklass!
Kål, lök och rotfrukter är både prisvärda och hållbara och fyllda med näring och smak. Här kan du inspireras av vintersäsongens svenska grönsaker och ta del av recept som hör årstiden till.
"Tack vare vårt samarbete med Martin & Servera, som har muskler och resurser, finns det gott om vildsvinskött i lager och ingen riskerar att bli utan", säger Tomas Nilsson, försäljningschef på Tvärskogs Vilt i Småland. Det är roligt att efterfrågan på svenskt vildsvinskött är så stor.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.