Med en genomtänkt barmeny kan ni få gästerna att stanna längre, vilket leder till ökad försäljning. I samarbete med Arla har kocken Ida Bauhn, Årets kock 2025, tagit fram ett koncept för en barmeny som bygger på tre enkla grunder: vällagad och igenkännbar mat, hållbara råvaror och smart planering i köket.
Enligt Ida Bauhn är en kortare meny, med noggrant utvalda rätter och bra råvaror, att föredra framför ett överflöd av valmöjligheter. När varje tugga räknas i en mindre rätt blir smaken central. Arlas mejeriprodukter är nyckeln till att bygga det rika djup och den perfekta balans som krävs för att förhöja upplevelsen. Välj rätter som gästerna känner igen, men ge dem en unik prägel som gör att de sticker ut.
En avgörande del är logistiken. Genom att förbereda mycket i förväg och använda frysen som en del av er ”mise en place”, blir det enkelt för barpersonalen att färdigställa och servera rätterna.
Läs mer om Idas barmeny-koncept här och ta del av några av hennes recept nedan.
Inspireras av recepten
Vi rekommenderar
Recept
Ankkrokett med ostskum
Kroketter är en klassisk rätt att servera i baren. De är lätta att ha förberedda i frysen och friteras snabbt vid beställning. Lägg kroketterna med confiterat anklår på fräscha salladsblad och toppa med ostskum från sifonen som har smaksatts med osten Ask.
Det här är en lyxig variant på grilled cheese. Osttoasten på briochebröd är välfylld med duxelles på skogschampinjoner, guancale, tryffel och långlagrad Svecia. En len och smakrik ostkräm serveras till. Toastan förvaras färdigmonterad i frysen och sedan läggs sista handen vid beställning. Enkelt och smidigt för barpersonalen!
De panerade ostronen kan förvaras i frys tills de ska friteras inför servering. Både panering och tillbehör innehåller osten Havgus och olika sorters alger. Ostpärlorna imponerar och är vackra att toppa ostronen med. Då mycket är förberett är detta en både enkel och elegant rätt att ha på barmenyn.
Kokta musslor i sitt skal täcks med ett smakrikt smör med örter, vitlök och den smakrika osten Guldklimp. Servera dem helt nygratinerade med bröd att doppa i det smälta smöret. En underbar rätt att erbjuda gästerna och ge dem en extra guldkant på barbesöket.
Grillade mackor är ett perfekt tillskott till sommarmenyn – enkelt, uppskattat och lönsamt! Det är ett prisvärt alternativ som är lätt att variera och som passar utmärkt när gästerna vill ha något snabbt och gott på sommaren. Med rätt råvaror gör du enkelt mackor som både mättar och imponerar.
Att behärska konsten att skapa den perfekta såsen kräver precision och passion. Det handlar om att balansera smaker, reducera vätskor och bemästra emulgeringar för att få den krämighet och djup som gör en rätt minnesvärd.
Smör har länge varit en viktig ingrediens och smakhöjare i köket. Det är en mångsidig komponent som kan ge vilken rätt som helst det där lilla extra. Ett enkelt sätt att imponera på dina gäster är att servera rätter med smaksatt smör, där variationerna på smaker är många.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.