Sedan 1888 har Kiviks Musteri odlat äpplen på Österlen. Med över 200 olika äppelsorter som alla har sin egen arom och sitt unika förhållande mellan sötma och syrlighet. Här berättar de om sin odling och tipsar om vilken typ av mat som passar bäst till några utvalda drycker med äpple som bas.
I Sverige finns över 200 olika äppelsorter som alla har sin egen arom och sitt unika förhållande mellan sötma och syrlighet. Svenska äpplen är mer smakrika än utländska, på grund av vårt klimat med långa ljusa dagar och stora temperaturskillnader mellan natt och dag under sensommar och höst. Detta ger en lång och välbalanserad mognadsprocess, och just därför smakar äpplet mer. 90 % av svenska äpplen odlas i Skåne, på Österlen i synnerhet. Här är jordmånen mager och sandig, precis så som äppelträd vill ha det. Österlen omgärdas av Östersjön som ger ett kallt klimat på våren, vilket motverkar en alltför tidig blomning. På hösten behålls sommarvärmen i Östersjön så att äpplena får mogna långsamt genom varma, ljusa dagar och svala nätter. Äpplena utvecklar sin smak sent i mognadsprocessen vilket gynnas av dessa långa varma höstar.
På Kiviks Musteri planterades det första äppelträdet redan 1888. Idag har företaget 120 000 träd och odlar ett 50-tal olika äppelsorter. Vissa blir till ätäpplen och säljs i dagligvaruhandeln, andra blir till must och cider, men oavsett vad de ska användas till står smaken alltid i fokus. Alla äpplen får mogna klart på träden, så att de når sin fulla smakpotential.
Äppelmust är den råsaft man får fram när man pressar ett äpple. 100% äpple - med andra ord en ren naturprodukt. I vissa varianter behåller man fruktköttet medan andra sorter är klarfiltrerade. En must kan också vara sortren, såsom Aroma musten. Dryckerna är antingen gjorda på endast en äppelsort, eller innehålla flera olika äppelsorter. Trots att äppelmust bara innehåller en enda ingrediens så ger de svenska äppelsorterna oss oändligt många smakvariationer och passar utmärkt till mat.
Sommarens drycker från Kiviks Musteri
Aroma must
Smaken: Da Vinci är en torr, pärlande bordsdryck med vinkaraktär. Den innehåller gröna druvor som har fått jäsa till vin, efter att kolsyra och socker tillsats. Passar till: all mat, men är särskilt lämpad till fisk och skaldjur.
Da Vinci cider
Smak: Da Vinci är en torr, pärlande bordsdryck med vinkaraktär. Gröna druvor som fått jäsa till vin, varefter kolsyra och socker tillsats.
Passar till: all mat, men är särskilt lämpad till fisk och skaldjur.
Sommelier Skog mousserande måltidsdryck
Smak: en lätt mousserande måltidsdryck med doft av enbär och tallbarr med inslag av citrus, mineraler samt en viss rökighet. Drycken har en balanserad syra och en komplex smak av enbär, tallbarr och granskott samt mogna päron.
Passar till: Wallenbergare och andra färsrätter, det nordiska köket, vit fisk, rätter av vilt, och vegetariska anrättningar.
Belle de Boskoop cider
Äpplet Belle de Boskoop är tjockskaligt, skrovligt och hårt, men under ytan döljer sig ett av Sveriges bästa cideräpplen.
Smak: Cidern har en frisk och kryddig smak med trevlig syra och sötma kvar från frukten, då den inte har så hög alkoholhalt (0,5%).
Passar till: fräscha sallader och lättare rätter men även till klassisk husmanskost där syrorna möts fint. Dess relativt höga sötma gör den även till ett spännande alternativ till den lite sötare desserten.
Sommelier Blomma
Smak: Sommelier Blomma är en mousserande måltidsdryck med en ungdomlig doft som kan beskrivas som fruktig, blommig, lite tropisk med inslag av ananas och passionsfrukt. Drycken är lätt mousserande med väl avvägd syra och en fruktig smak av solmogen frukt och tydliga tropiska toner.
Passar till: kyckling, det asiatiska köket, sushi, mat med hetta, rätter med sötsura inslag eller mango chutney och vegetarisk mat. Fungera utmärkt som sällskapsdryck eller törstsläckare.
Kiviks lemonad och must är ett tidlöst hantverk från familjeföretaget som värnar om det naturliga och traditionella. Musteriet ligger på en unik plats. På ena sidan syns Hanöbukten med sina vackra stränder, på den andra sidan vilar nationalparken Stenhuvud, och på den tredje sträcker böljande äppelodlingar ut sig. Här har man funnits ända sedan 1888 då de första äppelträden planterades.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.