/GoGreen tipsar Gör egen färs på svenskodlade bruna bönor
Inspiration
GoGreen tipsar: Gör egen färs på svenskodlade bruna bönor
Bruna bönor har använts i svenska kök sedan lång tid tillbaka och är kanske mest kända tillsammans med stekt fläsk. Men man kan göra så mycket mer med bruna bönor! Till exempel en egen smakrik och plånboksvänlig färs. Använd den bruna bönan i bolognese, i lasagne, till tacos – eller varför inte till goda rödbetsbiffar?
Torkade bönor i stället för förkokta
Det finns många fördelar med att välja torkade bönor. De är generellt sett billigare än förkokta alternativ och bidrar dessutom till att minska onödig transport av vatten, vilket gör dem till ett mer miljövänligt val. Torkade bönor som blötläggs och kokas har ofta en bättre textur och mer tuggmotstånd jämfört med förkokta bönor. Det gör torkade bönor särskilt lämpliga för maträtter som färs, där tuggmotståndet spelar en viktig roll.
Arbetstiden för blötläggning är minimal
Även om bruna bönor ska blötläggas i minst 12 timmar innan de kokas är arbetstiden minimal. Allt som krävs är att fylla en bunke eller ett bläck med vatten och hälla i bönorna. Låt dem sen stå över natten så är de redo att kokas morgonen därpå. Glöm inte att vattnet ska hällas av efter blötläggning och att nytt vatten ska användas vid kokning.
Inspiration på bönfärs från Skönadalsskolan
Lantmännen Cerealia brinner för att inspirera till goda och näringsrika måltider med baljväxter i fokus. Och ännu bättre, när kunder ger inspiration som Lantmännen själva kan dela vidare.
Skönadalsskolan i Löddeköpinge i Kävlinge kommun, med kockarna Markus Johansson och Andreas Enarsson i spetsen, har tagit fram ett recept på rödbetsbiffar gjorda på egenmald färs baserad på bruna bönor.
Det är ett nytt och smart sätt att använda denna fantastiska råvara. Dessutom är det ett budgetvänligt alternativ. Enligt Kävlinge kommuns måltidschef Jens Modéer så sänker kommunen sin råvarukostnad för proteinet från 3,50 kr/portion för en färdig vegetarisk eller animalisk färs till 0,40–0,50 kr/portion med egenmald bönfärs.
Mer från Lantmännen Cerealias besök på Skönadalsskolan finns att ta del av på Instagramkontot "Lantmännencerealia.foodservice". Kunskap om baljväxternas fantastiska fördelar hittar du här: Baljväxtskolan - Lantmännen Cerealia
Inspireras av receptet
Vi rekommenderar
Recept
Skönadalaren med brun böna
Biff med böna? Javisst! Prova detta enkla, smarriga och växtbaserade recept med bruna bönor och rödbetor – bra för både miljö och ekonomi.
Hållbarhet är viktigt för Martin & Servera. Det handlar inte bara om våra egna verksamheter, utan om att vi vill förflytta hela branschen i hållbar riktning. Utvalt med omsorg är ett initiativ där vi varje månad låter en av våra leverantörer berätta om sina målsättningar och sitt arbete med hållbarhet.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.