Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Lönsamma tips för höstsäsongen
Inspiration

Lönsamma tips för höstsäsongen

Att driva en lönsam restaurang kräver koll på många detaljer. Det handlar om allt från att utnyttja säsongens råvaror och hitta bra avtal, till att välja smarta tjänster som förenklar arbetet. Att se över vilka varor som kan bytas ut mot mer prisvärda alternativ och ha bra rutiner för att minska svinnet gör också stor skillnad i vardagen.
Här har vi samlat kampanjer, inspiration och tips som kan hjälpa dig att driva en mer lönsam restaurang i höst.

Vi bjuder dig på en webbutbildning

Grunderna i restaurangekonomi

Gå en introduktion i hur du kan förbättra lönsamheten i din restaurang, helt gratis! Få konkreta tips om bland annat kalkylering, prissättning och hur du kan lyfta fram de rätter och drycker på din meny som bidrar mest till lönsamheten på din restaurang.
 
Gå kursen gratis, när det passar dig, inom 60 dagar från det att du registrerat dig. 

Erbjudandet gäller 25/8 - 26/10 2025.

Handla till kampanjpris

Kampanj

Alla aktuella kampanjartiklar

Ta del av våra bästa kampanjpriser. Här har vi samlat alla aktuella kampanjartiklar, för att du enkelt ska hitta erbjudanden som gör din restaurang mer lönsam.
Kampanj

Vassa kampanjpriser på artiklar från våra egna varumärken

Spara mer med kampanjpriser på artiklar från våra egna varumärken. Här hittar du riktigt bra produkter för alla verksamheter, till ännu bättre pris.

Våra egna varor är alltid en bra affär

Sortiment

Byt ut det du kan

Det finns många sätt att spara pengar i ett kök. Vad händer om du ersätter en basvara mot en annan, eller om du byter ut dina disk- och kemartiklar? Våra egna varor tar vi fram för att stärka vårt erbjudande till dig som kund. Med färre mellanhänder men med samma höga kvalitetskrav utvecklar vi produkter för att möta dina behov. Råvaror, utrustning, non food och kemartiklar, framtagna av oss - till dig.
Sortiment

Hållbara val från våra egna varumärken

Vi vill hjälpa dig på vägen mot en mer lönsam restaurang, utan att du ska behöva sätta hållbarheten åt sidan. Här hittar du alla våra produkter där odlare, bönder eller producenter har ansträngt sig extra mycket för att  vi ska kunna erbjuda hållbara val. Dessa varor har märkningar eller certifieringar kopplade till miljö och etik.

Kunskap och lönsamma tips

Gör klipp med utförsäljningslistan i e-handeln

Upptäck utförsäljningslistan i e-handeln och gör klipp. I listan hittar du produkter till nedsatta priser – perfekt för dig som vill sänka kostnaderna utan att tumma på smak eller kvalitet. Varorna har kort datum eller skadad förpackning, men smakar lika bra på tallriken.
Regionalt

Svenska grönsaker i säsong

Kål, lök och rotfrukter är både prisvärda och hållbara och fyllda med näring och smak. Här kan du inspireras av vintersäsongens svenska grönsaker och ta del av recept som hör årstiden till.
Inspiration

Så gör du ditt kaffe mer lönsamt

Med de ökade kaffepriserna är det många som ser över sin kaffeförbrukning. Bakgrunden till de stigande priserna är bland annat dålig skörd som drivit upp råvarupriset. Här har vi samlat tips på hur du kan tänka för att få ut så mycket av ditt kaffe som möjligt.

Kostnadsfria digitala tjänster

Kostnadsfria digitala tjänster som hjälper dig i vardagen

Vi utvecklar digitala tjänster som förenklar din vardag så att du ska kunna fokusera på det du gör bäst.
  • Med Menyplanering får du koll på marginalerna och kan sänka dina råvarukostnader.
  • Statistik & analys hjälper dig ta aktiva beslut och få koll på dina inköp.
  • Vår tjänst Inventering halverar tiden det tar att inventera och ger dig koll på ditt lagervärde.
  • Med Martin & Servera-appen får du koll på dina leveranser och kan reklamera, snabbt och enkelt!
Tjänster

Partnererbjudanden - för en enklare och mer lönsam vardag

För att din vardag ska bli enklare har vi förhandlat fram lönsamma avtal. I och med att vi förhandlar för många restauranger samtidigt får vi riktigt bra priser och erbjudanden. Du hittar allt från ett av marknadens bästa kortinlösenavtal till försäkring, stöd för personalplanering och löneutbetalningar. Flera olika kassasystem, återvinning och mycket mer.

Hållbara och lönsamma tips från Emelie Hansson

  • Jobba med färre rätter. Du slipper breda inköp och minskar risken för onödigt svinn.
  • Ge dig själv svängrum på menyn. Beskriv i ord i stället för råvaror så kan du justera komponenterna efter bästa pris och tillgänglighet.
  • Våga vänta. Planera veckan utifrån vår utförsäljningslista – då räddar du inte bara mat, det är också ekonomiskt.
  • Se över dina proportioner. Den gröna omställningen är redan på framfart, minska på dyra proteiner och öka mängden proteinrika grönsaker som till exempel bönor, linser och broccoli.
  • Mixa och blanda. Många klassiska rätter kan enkelt bli både billigare och mer miljösmarta om man blandar i mer grova grönsaker, linser och bönor.
  • Jobba med nudgingGenom att förstå vilka beteenden som påverkar dina gästers val, kan du med enkla medel hjälpa dem att välja hållbart, utan att det känns påtvingat. Med hjälp av nudging kan du skapa en meny som både är grön, lönsam för dig och uppskattad av dina gäster.
  • Var tydlig. Ekologiska och svenska produkter är fortsatt viktigt för både gäster och miljön så lyft fram det tydligt på menyn så att du får ut värdet mot dina gäster.   
  • Se till att personalen har hela bilden. Vet alla hur portionsberäkningen ser ut och vad det kostar när inte kalkylen stämmer överens med förbrukningen? Genomsyrar den insikten hela din verksamhet finns mycket att vinna.
  • Utmana dig själv. Hur hanterar du det som blir över eller som är kantstött? Frys in, fermentera, koka, baka, rosta, pickla eller gör till en god buljong.
  • Ring din säljare. Hittar du inte det du söker eller är din favoritråvara restad? Vi har otroligt kompetent personal som gärna hjälper dig hitta alternativ.
  • Involvera dina gäster. Den allmänna kunskapen om hållbarhet är utbredd, fråga dina gäster om de vill ha bröd innan det hamnar på bordet och förklara när någonting tagit slut (men kom med ett kreativt alternativ).

Emelie Hansson är hållbarhets- och kvalitetschef i Martin & Servera-gruppen.

Tips och inspiration från branschen

Inspiration

Jessie Sommarström: 50/50-principen

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.

Nudging: Så lockar du gästerna att göra goda klimatsmarta val

Genom att förstå vilka beteenden som påverkar dina gästers val, kan du med enkla medel hjälpa dem att välja hållbart, utan att det känns påtvingat. Med hjälp av nudging kan du skapa en meny som både är grön, lönsam för dig och uppskattad av dina gäster.
Video

Elvira Lindqvist

Video

Klas Lindberg

Video

Stellan Colt

Utbildningar som hjälper dig utveckla din verksamhet

GastroMerit

Matsvinn: hållbart och lönsamt i praktiken

Matsvinn inom hotell och restaurangbranschen är en av de viktigaste frågorna att tackla. Boka in en heldagutbildning med Generation Waste och ta kontroll över onödiga kostnader.
GastroMerit

Köksekonomi

Vill ni veta hur ni ökar lönsamheten för er meny och få insikt i hur man ska prissätta sina rätter för att få önskad lönsamhet? Den här kursen går igenom delar som kalkylering, prissättning, menyplanering och menyoptimering.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.