/Checklista: Så förbereder du köket för sommarsäsongen
Inspiration
Så förbereder du köket för en smidigare sommar
Sommarsäsongen innebär fler gäster och högre tempo för många restauranger. Med rätt förberedelser blir service och arbetsmiljö bättre – och kunderna nöjdare. Här är en checklista för en effektiv och lönsam sommarsäsong.
Inför en intensiv period är det viktigt att gå igenom rutinerna och säkerställa att allt fungerar som det ska. Använd checklistan som stöd så att du och ditt team kan lägga energin på gästerna.
Checklista
Kontrollera lagersaldon och beställ i god tid.
Med vår kostnadsfria tjänst Inventering får du hjälp att enkelt hålla koll på dina lagersaldon, skapa beställningslistor och se tidigare inköp.
Gå igenom din meny – behöver något justeras för att öka din lönsamhet?
Vår digitala tjänst Menyplanering är gratis och ger dig koll på din prissättning, dina råvarukostnader och hur mycket du tjänar på olika rätter.
Säkerställ att alla i teamet känner till rutiner för hygien och egenkontroll.
Med Gastromerits hygien- och livsmedelshanteringskurser utbildar du personalen inför sommaren, antingen digitalt eller på plats. Vår kurs i livsmedelshygien och HACCP ges även på engelska.
Planera bemanningen – boka in extra personal om det behövs.
Se över bemanningsschemat för sommaren och fundera över om du har perioder med högre tryck. Kontakta extrapersonal i god tid och säkerställ att de får introduktion och utbildning. Skapa tydliga arbetsbeskrivningar och rutiner för nya medarbetare.
Testa och serva köksmaskiner och utrustning.
Vår teknik- och serviceavdelning hjälper dig gärna med allt från val av utrustning, till service och reparation. Vi erbjuder också serviceavtal och funktionskontroller för att din utrustning ska hålla så länge som möjligt.
Förbered tydliga arbetsstationer och rutiner i köket.
Förenkla arbetsflödet genom att se till att alla stationer har det de behöver. Märk upp förvaringsytor och redskap och gå igenom era rutiner för att undvika flaskhalsar och underlätta samarbetet i köket. Använd gärna vår praktiska Städguide för att underlätta introduktionen av nyanställda och skapa effektiva rengöringsrutiner!
Se över serveringsytor och utemöbler inför sommaren.
Inspektera serveringsytor, utemöbler och terrasser. Rengör, laga eller byt ut trasiga möbler. Se till att det finns tillräckligt med sittplatser och att miljön är inbjudande för gästerna. Planera för extra städning och underhåll under högsäsong.
Gratis tjänster som gör sommaren enklare
Vi rekommenderar
Tjänster
Halvera din inventeringstid
Få koll på ditt lagervärde och dina kostnader med Inventering, ett enkelt och användarvänligt verktyg från Martin & Servera. Med bra koll på vad du har på hyllorna kan du sänka dina råvarukostnader och minska svinnet.
Förenkla din vardag med Menyplanering, en kostnadsfri tjänst från Martin & Servera. Här får du full koll på din prissättning, dina råvarukostnader och hur mycket du tjänar på dina olika rätter, så att du kan driva en lönsam restaurang.
Med Martin & Servera-appen får du en samlad bild över dina leveranser, notiser med aktuell leveransstatus och information om eventuella ändringar i din order. Du kan också inventera och reklamera i appen, snabbt och enkelt! Genom att förenkla, frigöra tid och skapa trygghet, vill vi att du ska kunna fokusera på det du gör bäst.
Vi vill göra det lätt för dig att följa upp dina inköp och ta grundade beslut. Med Statistik & analys får du koll på inköpen. Du får en helhetsbild över dina inköp och tar enkelt ut rapporter som passar dina behov.
I vårt breda sortiment hittar du allt för köket, matsalen, baren och diskrummet – från kastruller och bestick till maskiner och hyllor. Våra specialister guidar dig genom valet av produkter, serviceavtal och teknisk support, så att din utrustning håller länge och din vardag blir smidigare.
Vill du få stor förståelse för vikten av totalkontroll på hygien och alla hanteringssteg? Det här är en grundläggande livsmedelsutbildning för köks- och restaurangpersonal. Lär dig om HACCP, ett arbetssätt för kontrollera alla faror som kan vara ett hot mot livsmedelssäkerheten.
Webbutbildning - Personalutbildning i ansvarsfull alkoholhantering (AAS)
Under den här kursen får du grundläggande kunskaper i alkohollagen och kännedom om de skyldigheter och rättigheter som ett arbete med servering av alkoholhaltiga drycker innebär.
En servicekurs för dig som är ny i restaurangbranschen
Har du nya medarbetare som arbetar i restaurangbranschen för första gången eller är du själv en av dem? Under den här halvdagen får du grunderna i vad bra service innebär. Du får också kunskaper som är viktiga för att utvecklas och trivas i servicebranschen.
Webbutbildning - Grundutbildning i service och bemötande
Vill du öka kundnöjdheten och bli bättre på att möta dina kunders förväntningar? Kursen vänder sig till dig som arbetar inom café och restaurang och vill höja nivån på verksamhetens service och bemötande.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.