/Martin & Servera lanserar egen 50/50-färs för att bidra till restaurangbranschens förflyttning mot lägre klimatavtryck
Inspiration
Martin & Serveras egen 50/50-färs – näringsrik, god och lättanvänd
En innovation för att bidra till restaurangbranschens förflyttning mot lägre klimatavtryck. Färsen innehåller svensk nötfärs och svenskodlad baljväxtfärs och är en näringsrik, god och lättanvänd färs, som effektivt minskar klimatavtrycket i klassiska färsrätter och underlättar jobbet för alla professionella matlagare som vill servera hållbara måltider.
Vår 50/50-färs består av 50 procent svenskt nötkött och 50 procent svenskodlad baljväxtfärs som mals tillsammans. Färsen innehåller endast nötkött, gråärta, gulärta, åkerböna och rapsolja och är enbart smaksatt med lite salt. Baljväxtfärsen är speciellt framtagen för bästa resultat vid blandning med andra animaliska färser.
- Den nya färsen gör det enkelt att kraftigt minska måltidens klimatavtryck. Nötfärs är traditionellt en stor volymprodukt och basen i många populära rätter, så för att nå snabba resultat ville vi börja där, säger Emelie Hansson, hållbarhetschef Martin & Servera.
Vi har, under utvecklingsprocessen, samarbetat med flera kunder för att hitta fram till den perfekta färsen för just restauranger och storkök, den har testats i många sammanhang och redan fått toppbetyg av både matgäster och kockar. 50/50-färsen innehåller inga tillsatser och är mycket näringsrik.
Kockarna i restaurangköken vill själva ha makten över smaken. Därför är färsen inte kryddad, den innehåller bara lite salt.
- Vi vill driva på utvecklingen mot mer svenskodlade baljväxtprodukter. Bra för klimatet och bra för Sverige. En enda tacoservering på 100 portioner där 100 gram nötfärs byts mot 50/50 färs, minskar CO2e-utsläppen med 119 kg CO2e. Det motsvarar en bilresa från Malmö till Sundsvall. Inte illa, eller hur? säger Emelie Hansson.
Vi lät kocken Mattias Larsson skapa tre klassiska rätter med 50/50-färsen: frikadeller, tacos och pytt.
- Det här är verkligen en bra färs smakmässigt. Grundsmaken är neutralt bra och god och den är lätt att krydda upp i de smaker man strävar efter, säger Mattias.
"Vi är ganska medvetna och tycker om att testa nya saker och så dök denna upp på Martin & Serveras sida som en nyhet. Och då tänkte vi att vi testar, så får vi se. Vi har gjort köttfärssås och tacosbas på den här färsen och det har funkat jättebra! Det är ingen som har reagerat eller märkt någon skillnad.
Att den är svensk och alla råvaror var svenska - det gillar vi."
Läs också
Vi rekommenderar
Inspiration
Kokboken Framtidens krogklassiker
Vi är övertygade om att vi i restaurangbranschen tillsammans kan visa vägen mot framtiden. Därför har vi skapat den här kokboken. Här hittar du både nya sätt att tänka och rätter som kan bli framtida, klimatsmarta krogklassiker. Från kockar till kockar.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.