Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Vikten av att värna den biologiska mångfalden
Inspiration

Vikten av att värna den biologiska mångfalden

Att värna om den biologiska mångfalden är viktigare än någonsin och ett prioriterat område för Martin & Servera. – Genom noggranna analyser har vi nu verktyg för att bidra till förändring genom samarbete med leverantörer och kunder, säger Emelie Hansson, kvalitets- och hållbarhetschef, Martin & Servera.
Biologisk mångfald, det vill säga variationsrikedomen bland djur och växter, upprätthåller bland annat vår planets
 livsmedelsförsörjning, vattenrening och pollinering av grödor. Det gör det möjligt för oss människor att exempelvis producera mat.

Living Planets Report 2024 från Världsnaturfonden visar att det är ett allvarligt läge för den biologiska mångfalden. Förändringarna drivs av klimatförändringarna, förlust av livsmiljöer och överexploatering. Biologisk mångfald handlar om våra möjligheter att faktiskt leva på den här planeten, säger Emelie Hansson.

Internationell metodik

Under 2024 har Martin & Servera kartlagt och prioriterat vprt avtryck på biologisk mångfald i hela värdekedjan, med hjälp av metodiken Science Based Targets for Nature. Utifrån dessa fakta bestämmer vi vilka mål som företaget ska fokusera på. 

Redan tidigare har vi på liknande vis satt mål för arbetet med klimatfrågorna. Det är internationell metodik som hjälper företag att sätta vetenskapligt förankrade mål i linje med Parisavtalet. Det innebär att man förbinder sig till att vidta nödvändiga åtgärder för att temperaturökningen ska stanna vid 1,5 grader.

– Klimatet och den biologiska mångfalden är två sidor av samma mynt. När vi satte våra klimatmål var det solklart att vi även skulle ha en övergripande policy för biologisk mångfald. Ett ekosystem i balans med en artrik och varierad natur gör oss bättre rustade att hantera klimatförändringarna. 

Identifiera viktiga områden

Vi har sedan länge flera policyer för att hantera risker för biologisk mångfald. Men det samlade perspektivet och identifieringen av viktiga områden är nytt.

– Det har varit ett mycket intressant och omfattande jobb. Vi har systematiserat sättet att se på hur produktionen av de livsmedel och råvaror vi säljer påverkar omgivningen i smått och stort, till exempel förändrad markanvändning, skogsavverkning och odling av grödor.

På en mängd olika områden kan vi nu se hur produktionen påverkar den biologiska mångfalden. Detta blir till stor hjälp i arbetet med att ställa krav på leverantörer av produkter kopplade till de här områdena.

– Det blir ett verktyg för oss på en mer detaljerad nivå. Vi kan se vilka produkter i vårt sortiment som har stor påverkan på biologisk mångfald. Det hjälper oss också att bedöma hur vi vill förändra vårt sortiment och hur vi vill arbeta med det miljömärkta sortimentet.

– Vi handlar ju inte från ett land, utan från en leverantör, säger Emelie. Tillsammans kan vi bidra till förbättringar i landet. När vi handlar i de här länderna så ska vi vara med och påverka och förbättra. När vi väljer leverantörer av våra produkter ska vi vara medvetna om detta för att kunna ställa rätt frågor. Vi vill till exempel jobba med leverantörer som kan säkerställa att produktionen inte förorsakar vattenföroreningar eller avskogning. Våra analyser visar hur viktigt det är att vi sätter fokus på det här arbetet, för att tillsammans påverka till det bättre och göra skillnad.

Tydliga ställningstaganden

I våra ställningstaganden för biologisk mångfald ingår bland annat att enbart sälja ekologiska bananer, inte sälja hotad fisk och prioritera miljömärkta fiskar i sortimentet. Och även att gynna den biologiska mångfalden här hemma i Sverige, genom att sälja lokala och regionala varor från Sverige, ekologiskt kött och svenskt naturbeteskött.

– Vi arbetar till exempel för att bevara den svenska ko-rasen Svensk röd och vit boskap (SRB). Kött från SRB-kor är ett resursklokt val eftersom de först har mjölkats under många år och varit ute på bete i minst tre säsonger. Köttet har därför ett mer naturligt insprängt fett i musklerna och blir mycket smakrikt.
 
– Vårt ställningstagande kring att erbjuda många lokala och regionala varor från Sverige bidrar också till att bibehålla ett levande lantbruk i Sverige, säger Emelie.

Vetenskapliga mål för biologisk mångfald

Initiativet Science Based Targets for Nature har tagit fram en metodik för att hjälpa företag att sätta vetenskapligt baserade mål för att minska sin påverkan på naturen och bidra till biologisk mångfald. Metoden hjälper till att identifiera och prioritera områden som har störst påverkan på naturen utifrån åtta drivkrafterna som driver förlust av biologisk mångfald och utarmning av ekosystem. Genom att adressera drivkrafterna i sin strategiska planering kan företag minska sina negativa effekter och bidra till långsiktigt hållbara ekosystem.

Science Based Targets åtta drivkrafter som driver förlust av biologisk mångfald

  • Förändring och användning av mark
  • Förändring och användning av ekosystem i sötvatten
  • Förändring och användning av marina ekosystem
  • Användning av andra biologiska resurser
  • Föroreningar av mark
  • Förorening av vatten
  • Vattenanvändning
  • Utsläpp avväxthusgaser
Mer om biologisk mångfald och hur Martin & Servera arbetar kan du läsa om i tidningen Den goda måltiden #1, 2025.

Living Planet Report 2024

Bestånden av vilda ryggradsdjur har i snitt gått ned med 73 procent mellan 1970 och 2020, det visar WWF:s Living Planet Report 2024. Det svåra läget har drivits fram av förluster av livsmiljöer, överexploateringar och klimatförändringar. Nu närmar sig världen kritiska brytpunkter som kan skada jordens livsuppehållande system och destabilisera våra samhällen. Än går det att vända trenden, men det brådskar.

– Vi måste verkligen ställa om vår matproduktion till att bli mer hållbar. Företag och privatpersoner kan bidra, bland annat genom att verka för att konsumera mindre men bättre kött, till exempel mer naturbeteskött och ekologiskt producerad mat samt att minska matsvinnet. Det är jätteviktigt att minska den totala klimatpåverkan, även för den biologiska mångfalden, säger Anna Richert, senior matexpert på WWF.

Rapporten hittar du på WWFs hemsida.

Läs också

Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.
Hållbarhet

Vårt hållbarhetsarbete

För att kunna vara restaurangens bästa partner behöver vi agera som ledare inom hållbarhet och göra det enkelt för dig att göra hållbara val. I praktiken betyder det att du automatiskt är en del av allt det arbete som Martin & Servera gör för en mer hållbar framtid. Om du önskar kan du välja att ta ytterligare steg i hållbar riktning, genom att till exempel välja mer klimatsmarta produkter, mer växtbaserat eller dra ner på antalet leveranser per vecka.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.