Torsåker gård: Ett praktiskt centrum för hållbara livsmedelssystem
- Vi stöter ofta på intressanta idéer hos forskare och entreprenörer, säger Anna Henning Moberg, ansvarig för projektutveckling och testköksverksamhet vid Torsåker gård.
Hållbarhet för framtiden
Axfoundation är en fristående icke vinstdrivande verksamhet. Torsåker gård är Axfoundations centrum för framtidens mat. Det är en testgård och ett praktiskt utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedelssystem.
Här drivs projekt tillsammans med forskare och praktiker, och gården är därför inte öppen för allmänheten. Martin & Servera samarbetar med Axfoundation (och även de övriga bolagen inom Axel Johnson Gruppen). Det ger direkt tillgång till verkliga hållbarhetsutmaningar – och möjligheter.
Åkrar, experimentträdgård och en ladugård med fyra testkök och bageri - en plats för innovatörer att ta klivet från hållbar idé till färdig lösning.
Axfoundation är en testgård och ett praktiskt centrum för hållbara livsmedelssystem. I Upplands Väsby strax norr om Stockholm växer Torsåker gård fram med åkrar, experimentträdgård och en nyrenoverad ladugård utrustad med fyra testkök och bageri.
Ambitionen inom Axfoundation är att öka takten inom hållbar livsmedelsinnovation. Den nyrenoverade Ladugården på Torsåker gård med sina fyra testkök är en innovationsarena. Här får innovatörer hjälp med att ta klivet från hållbar idé till färdig lösning.
Fångar upp och testa idéer
I den nyrenoverade Ladugården, byggd på 1700-talet, finns förutom fyra testkök även restaurangkök, bageri och förpackningsmöjligheter. Här pågår exempelvis försök att ta tillvara outnyttjade restströmmar från livsmedelsindustrin och bidra till cirkulära lösningar. Målsättningen med testköksverksamheten är att fånga upp frön till blivande, hållbara, näringsrika och goda livsmedel.
– Här kan vi trycktesta innovationer innan de skalas upp. Vi vill korta vägen mellan hållbara idéer och färdiga lösningar, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.
Tillsammans med forskare och praktiker utvärderas hållbara lant och vattenbruksmetoder. Här testodlas också nya och gamla grödor. Resultaten tas från åkern och vattnet rakt in till förädlingen i Ladugårdens testkök, restaurangkök och bageri.
– Vi stöter ofta på intressanta idéer hos forskare och entreprenörer. Nu när Ladugården är på plats har vi möjlighet att hjälpa fler att ta steget till en storskalig produktion, säger Anna Henning Moberg, ansvarig för projektutveckling och testköksverksamhet vid Torsåker gård.
Två framgångsrika utvecklingsexempel från projektet Framtidens mat som man driver här på Torsåker gård är svensk baljväxtfärs och braxenfärs. De två produkterna har nu passerat innovationsstadiet, övertagits av producenter och finns nu att köpa i Martin & Serveras ehandel.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.