Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Svedala kommun: Intensiv beredskapsvecka med krisövningar
Inspiration

Svedala kommun: Intensiv beredskapsvecka med krisövningar

Kylarna gick sönder på måndagen, på tisdagen fanns det inget vatten i kranarna, på onsdagen fanns ingen el, på torsdagen hade matsalen drabbats av översvämning och på fredagen gick alla frysar sönder. Det var en intensiv beredskapsvecka som genomfördes i Svedala kommun hösten 2024. Lina Jönsson, måltidschef, Svedala kommun, berättar om hur måltidspersonalen löste de fiktiva kriserna.
– Målet för vår del med veckan var att vi skulle förbättra vår beredskapsplan, säger måltidschef Lina Jönsson, Svedala kommun. Vi ville ta reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar. Det blev en vecka som trots dåligt väder bjöd på solglimtar i form av härlig energi och massor av nya idéer för nästa års beredskapsvecka.

Förberedelser i god tid

Totalt var 27 skol- och förskolekök involverade i veckans olika scenarier. Köksmästaren Truls Broms började redan för ett år sedan med en beredskapsplan för mat och måltider.

– Sedan dess har vi haft informationsmöten med all måltidspersonal, Frivilliga resursgruppen (FRG, som är en del av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB) och Räddningstjänsten.

Syftet var att kicka igång kökspersonalen och förbereda dem för beredskapsveckan, men också för att skapa förståelse för kommunikationen och ansvarsfördelning i händelse av större kris.

– Det är viktigt att vi i köken fokuserar på vårt ansvarsområde för måltiderna och litar på att ansvarskedjan runt om i samhället fungerar som det är tänkt, säger Lina. Alla ska inte springa på alla bollar. Det viktiga är att alla beredskapsplaner synkas.


När kylarna går sönder

Alla kök på skolor, förskolor och äldreomsorg deltog i beredskapsveckans övningar. Och alla tyckte att det var intressant, roligt och gott. Och spännande. Scenariot för måndagen var att alla kylar gått sönder och det gällde att snabbt ta tillvara, tillaga, frysa in och servera för att inte onödigt svinn skulle uppstå.

– Kökspersonalen frös in så mycket som gick av de känsligaste matvarorna. Mjölk fanns det mycket av i kylarna och likaså ägg. Och även om ägg kan förvaras i rumstemperatur länge utan att bli dåligt, så tillagades det ugnspannkaka med olika kreativa tillbehör.

Utan tillgång till vatten

Under tisdagens scenario fanns det inget vatten i kranarna eller i sifonerna i matsalen. Så kokt mat kunde inte serveras.

– Men en del ugnar går ju att använda utan vattenånga. Så i dem kunde vi steka potatis och pytt i panna, för att nämna några exempel. Till maten fick barnen vatten från en manuell sifon och mjölk från mjölkautomaten.

För att hjälpa till med vattenförsörjningen körde Svedalas VA GatuPark och räddningstjänsten in krisvattentankar på skolgårdarna, där barnen själva kunde fylla på sina vattenflaskor.

– Det var roligt att se hur involverade alla elever var i övningen, det blev garanterat många diskussioner om beredskap vid middagsborden hemma den kvällen, säger Lina.

Ingen el i köken och översvämmad matsal

Kommunens kök var helt utan el under onsdagens övning. En del kök valde att lösa måltiderna genom att grilla korv eller hamburgare utomhus, andra genom att servera kall mat, till exempel pasta, couscous eller kall buffé.

– Eleverna älskar att äta mat ute, men alla kök har inte tillgång till utegrillar eller muurikkor ännu, säger Lina.

På torsdagen hade skolans matsal drabbats av en fiktiv översvämning, så då fick alla barn och elever serveras lunch utomhus.

– Det var ett riktigt regnoväder den dagen så det var tur att så många av kommunens leverantörer hade slutit upp på skolgårdarna med tält, muurikkor och bord. Här serverades tacos, wok, grytor och grillat.

– Det var så roligt att så många leverantörer fanns på plats och visade hur de är en del av beredskapskedjan, säger Lina. Det inspirerar till samverkan kring måltiderna och skapar trygghet i krissituationer. Även kommunens frivilliga organisation var på plats för att hjälpa till med maten denna dag.

En del av eleverna kunde äta sin mat i idrottshallar, en del fick äta i leverantörernas tält och andra fick ta skydd från ovädret under utskjutande tak.

– Förskolebarnen är alltid beredda med regnoveraller, så för dem var regnet aldrig ett problem, säger Lina.

Frysrummen gick sönder

Fredagens krisövning bestod i att alla frysar i köken gick sönder. Då gäller det att handla snabbt. Vad kan tillagas, vad kan förvaras i kyl?

– Det viktigaste är att se till att inte öppna dörrarna till frysrummen i onödan, det ska göras så sällan som möjligt för att behålla kylan, säger Lina. Så planeringen kring hur man tänker ta tillvara livsmedlen bör vara klar innan frysdörren öppnas.

Det man först ska ta ut är proteinerna, det vill säga rått kött och fisk. Grönsaker och bröd håller i regel bättre.

– Under den här övningen serverades eleverna mat som beredskapsenheten köpt in till sitt lager, det var mat med extra lång hållbarhet, upp till 30 år. Det var konserver, som man blandar upp med vatten till kycklingcurry och ris och tomatsoppa med pasta.

Beredskapsenheten ville testa rätterna och se hur de var att tillaga och vad eleverna tyckte.

– Eleverna gillade verkligen båda rätterna, och de var superenkla att tillaga. Eleverna tyckte att det var coolt med rätter som har så lång hållbarhet.

– Men konservrätterna innehöll tyvärr spår av nötter och mandel. Den typen av produkter upphandlar vi aldrig på måltidsservice. Så det är en viktig lärdom för beredskapsenheten att ta med sig till framtida inköp. Nu tillagade och serverade vi rätterna separat och det fanns en kock på plats hela tiden vid stationen så att inget kunde gå fel.

Läs också

Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.