Under Operation Skarpt läge stimuleras medarbetarna i köken till att lösa de kluriga situationer som kan uppstå vid en kris eller en avvikelse från normal verksamhet.
– Vi har kört några workshops där deltagarna i grupp har fått beskriva hur de jobbar tillsammans för att lösa olika händelser, eller scenarios, till exempel vid strömavbrott eller avstängt vatten.
– Ett annat fiktivt scenario som de fick jobba med var att Martin & Serveras lager hade brunnit ner och därför fick vi inga varuleveranser på minst en vecka, säger Ingela. Vid kommande veckas arbetsplatsmöte redovisade sedan samtliga enheter hur de hade löst menyplaneringen för lunch och mellis trots utebliven varuleverans.
– De jobbade superkreativt och tog hänsyn till de livsmedel och råvaror som de flesta kök har hemma.
Verksamhetsnära beredskapsplan
Måltidsverksamheten har en övergripande kontinuitetsplan. Den tydliggör till exempel vilka verksamheter inom kommunen som behöver ha ett nära samarbete vid händelse av en kris.
– Vi håller även på att forma en praktisk hands on-beredskapsplan, en plan som fungerar i verkligheten, skapad efter kökens kompetens och förutsättningar. Ingela påpekar att det är nödvändigt och en förutsättning för en fungerande plan att jobba tillsammans med kökspersonalen i de här frågorna.
Krisberedskaps verktyg
Måltidsverksamheten har bland annat köpt in krislådor till alla de offentliga köken.
– De kom till användning direkt vid ett oväntat strömavbrott mitt i mörka vintern, säger Ingela. Då tog all personal på sig pannlamporna från krislådorna och körde på som vanligt.
Köken har vatten i reservdunkar till minst en måltid.
– Vi byter vatten en gång i månaden och det vattnet använder vi till att diska eller skura med. Vatten är en viktig tillgång, som ska användas och inte slängas. Säkerhetsavdelningen har också ett nära samarbete med måltidsverksamheten.
– Tillsammans har vi gått igenom behoven av till exempel beredskapskök, elaggregat för att klara strömavbrott och undersökt möjligheterna att ta emot människor vid en eventuell evakuering, säger Ingela.
– Vi har, tillsammans med Länsstyrelsen i Uppsala, säkerhetsavdelningen och tre andra kommuner, haft ett företagsbesök där vi fick enpresentation av frystorkad mat och vatten med lång hållbarhet. Då fick även eleverna testa den frystorkade maten, vilket var mycket uppskattat.
– Det var lunch- och mellanmål baserat på havregrynsgröt där bara vatten behöver tillsättas. Maten är allergenfri och fungerar för de som behöver specialkost. Måltidsverksamheten har också skapat egna recept baserat på sådant som alltid ska finnas i lager i torrförråden. Och utbildat sig i matlagning från fältkök.
– Utbildningen skedde under ett skarpt läge-scenario. Tälten restes, gasen reglerades, rätt utensilier togs med och matsäkerheten gicks igenom.

Deltagarna lagade en vegetarisk gryta med curry och kokos och en kryddig korvgryta med potatis och tomat. Alla ingredienser var torrvaror eller konserver.
– Skulle vi drabbas i närområdet av till exempel en stor brand, då kan vi köra ut fältkök och laga mat till brandmännen. Fältköken fungerar vid strömavbrott, de kan värmas med ved, diesel eller gasol. Och de passar även som reservkök om det skulle råka bli stopp i avloppen.
Fältköken går att användas året runt och fungerar lika bra på sommaren som på vintern.
Jobba tillsammans
Under hösten 2024 fortsätter Operation Skarpt läge med utmaningar, lösningar och kreativa samarbeten.
– Operation Skarpt läge bygger på att alla måste jobba tillsammans i team, säger Ingela. Det ska vara korta instruktioner på enkel svenska. Informationskedjan ska vara extremt tydlig och det är viktigt att hänvisa till senaste nytt på kommunens hemsida.
– Om internet och mejl ligger nere så ska man jobba på enligt de senaste instruktionerna. Det är också viktigt att alla medarbetare vet var de hittar information om krisberedskap för hemmet.
– Tät kontakt, stöd och feedback till personalen i köken är extra betydelsefullt i krislägen. Det är ju de som frontar matgästerna vid en kris eller en avvikelse.