Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Dags att minska vårt klimatavtryck tillsammans
Relaterat

Dags att minska vårt klimatavtryck tillsammans

Martin & Servera har verktygen för att hjälpa kommunerna att göra medvetna och hållbara val i sina upphandlingar. ”Genom innovativ dialog kan vi tillsammans minska vår totala klimatpåverkan”, säger Gustav Sjöberg, försäljningsdirektör offentliga kunder, Martin & Servera.
Martin & Servera jobbar mot tuffa klimatmål för att minska utsläppen i linje med vad som krävs för att nå FN:s 1,5-gradersmål. Genom att egna lastbilar kör fossilfritt lyckades Martin & Servera att under 2024 sänka den egna verksamhetens klimatpåverkan med drygt 34 procent. Nu pågår arbetet med att minska klimatpåverkan från produkterna genom sortimentsutveckling, inspiration och kommunikation.
 
– Ett av våra mål är att till 2030 minska klimatpåverkan från de produkter vi säljer med 30 procent, säger Gustav. Det är en utmaning som vi behöver möta i samarbete med våra offentliga kunder och deras gäster. Det är tillsammans som vi kan göra skillnad.

Jobba mot tydliga mål tillsammans

Kommunens klimatmål bör finnas med redan från starten av upphandlingsarbetet och sedan krokar leverantören och kunden arm under fyra år – från start till mål. Om till exempel en kommun vill minska sin klimatpåverkan med 30 procent från livsmedelsinköpen för att bidra till Paris-avtalets 1,5-gradersmål, då finns det tydliga mål att jobba mot tillsammans.
 
– Alla kunder kan gratis gå in och titta på sina inköps klimatpåverkan månad för månad och även klimatberäkna sina måltider. Genom tillgången på data i Martin & Serveras e-handel och det kostnadsfria verktyget Menyplanering blir det enkelt att hitta vad man kan göra för att minska sina klimatutsläpp.
 
– Det går att vara innovativ med de förutsättningar som finns redan nu, säger Gustav. Om kommunen eller regionen traditionellt sett har haft fem måltider med köttbullar så kan de byta tre av dem till köttbullar på 50/50-färs. De kan servera en högre andel vegetariskt. De kan minska andelen rött kött och ersätta med kyckling. Man kan byta från utländsk nötfärs till svensk nötfärs. Allt detta bidrar till att sänka CO2-ekvivalenterna.

Hjälper till med förslag på klimatåtgärder

Redan idag har fokus i de flesta upphandlingar flyttats från varans pris till att se och uppskatta grossistens arbete med till exempel hållbart sortiment och fossilfria kvälls- och nattleveranser.
 
– Det bidrar till en förflyttning i branschen, det är en sporre som gör att vi som grossister verkligen måste steppa upp och där vi tillsammans måste våga tänka nytt och göra annorlunda mot tidigare, säger Gustav. Vi ser också fler upphandlingar med mervärdesmodeller som är positiva för vårt klimat. Martin & Servera har klimatmål i hela värdekedjan, från klimatkrav på livsmedelsproducenter, klimatsmarta lagerhus, fossilfria transporter till vilka produkter företaget säljer.
 
– Jag vill utmana våra offentliga kunder i den här frågan, säger Gustav. Den totala klimatpåverkan är viktig, det vill säga att man tittar på allt från kundens leveranser till vad de serverar.
 
– Vi kan hjälpa till med förslag på klimatåtgärder. Förutom att byta till varor med lägre klimatpåverkan, kan vi också tillsammans se över logistiken och testa färre leveranser per vecka och fossilfria kvällsleveranser. I stort sett alla de kommuner som har genomfört pilotprojekt med fossilfria kvällsleveranser har fortsatt och utökat med kvälls- och nattleveranser till många fler enheter efter provperioden.

Dialog underlättar upphandlingen

– Om vi kan jobba tillsammans på det här sättet så drivs hela branschen framåt och positionerna förflyttas på ett positivt sätt för klimatet och minskar den totala miljöpåverkan.
 
– Vi behöver vara innovativa för att göra skillnad på riktigt både på kort och på lång sikt, säger Gustav. De avtal vi tecknar nu ska ju gälla fyra år framåt, så för planetens skull är det hög tid att börja nu. I en livsmedelsupphandling kan det handla om tusentals produkter med väldigt många krav på varje position.
 
– Vi har erfarenhet av goda exempel på upphandlingar som lyckats med innovation och samtidigt ha siktet på sina mål. Kontakta oss så hjälps vi åt att nå målen!

"Vi kan hjälpa till med förslag på klimatåtgärder. Förutom att byta till varor med lägreklimatpåverkan, kan vi också tillsammans se över logistiken och testa färre leveranser per vecka och fossilfria kvällsleveranser."

Gustav Sjöberg

Läs också

Hållbarhet

Hållbara kvälls- och nattleveranser

Det ökade intresset för att ta emot varor under kvällar och nätter välkomnas av Martin & Servera Logistik. Den stigande efterfrågan är en möjlighet för oss att göra fler leveranser med bilar som drivs med el eller gas, då en bil kan köra flera skift.
Tjänster

Vi förenklar vardagen för dig i restaurangbranschen

Vi utvecklar digitala tjänster som förenklar din vardag så att du ska kunna fokusera på det du gör bäst, alltid kostnadsfria för dig som kund. Här kan du även hitta information om våra utbildningar och partnererbjudanden.
Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.