Martin & Servera ska vara restaurangbranschens mest hållbara partner. Genom ambitiösa klimatmål tar vi ansvar för att, i samarbete med leverantörer och kunder, begränsa utsläpp av växthusgaser genom hela värdekedjan i linje med Parisavtalets 1,5 graders-mål. Klimatmålen är validerade och godkända av Science Based Target initiative.
De målformuleringar som godkänts av SBTi är att Martin & Servera förbinder sig:
att minska utsläppen av växthusgaser i scope 1 och 2 med 70 procent till 2030, från basåret 2023
att 82% av försäljningens klimatpåverkan ska komma från leverantörer som har vetenskapligt baserade klimatmål senast 2028
att minska klimatpåverkan från försäljningen av livsmedel med 30,3% till 2030, från basåret 2023.
Vi har i många år arbetat hårt för att minska utsläppen från våra egna transporter, lager och kontor med vårt eget klimatmål 2030 för ögonen. Där har vi kommit långt. Beräkning av vår värdekedjas klimatpåverkan visar att produkterna vi säljer står för 97 procent av utsläppen i värdekedjan.
För att vi ska nå verkligt stora effekter behöver vi arbeta för att minska de totala utsläppen, och det kan vi bara göra i samarbete med leverantörer, kunder och andra intressenter. Viktigast är kanske restauranggästen, vars val påverkar alla övriga aktörer i värdekedjan.
Vi har alla ett gemensamt ansvar att inspirera, informera och utmana varandra för att uppnå denna förändring. Restauranger och offentliga måltidsverksamheter kan dagligen påverka många gästers val, så det finns stora möjligheter. Vi börjar med att synliggöra matens klimatpåverkan för våra kunder så att de lätt kan välja rätt.
Vi fortsätter också att inspirera våra kunder att välja livsmedel med lägre klimatpåverkan. Här kan du läsa om Jessie Sommarströms 50/50- princip som vi gärna lyfter fram som ett gott exempel.
"För att klara 1,5-gradersmålet behöver vi alla bidra, därför sker det mesta – och bästa - klimatarbetet i dialog med våra kunder och leverantörer. Jag är övertygad om att framtiden är god."
Små steg som gör stor skillnad
Vi rekommenderar
Inspiration
Jessie Sommarström: 50/50-principen
Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.
Varje år besöker nästan tre miljoner människor någon av Parks and Resorts upplevelseparker Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Inför årets säsong fattade Parks and Resorts ett beslut med potential att minska koncernens klimatavtryck med upp till 7 procent - bara genom en enskild menyändring.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.